Házkutatás az AfD képviselőjénél orosz kenőpénzek gyanúja miatt

A müncheni főügyészség házkutatást tartott az Alternatíva Németországnak (AfD) párti Petr Bystron lakásán és irodáiban, akit vesztegetés és pénzmosás gyanújával vádolnak.

A müncheni főügyészség intézkedéseit követően Bystron mentelmi jogát a Bundestag felfüggesztette, ami lehetővé tette a hatóságok számára, hogy razziákat hajtsanak végre a képviselő több ingatlanában, beleértve helyszíneket Berlinben, Mallorcán, Münchenben, Erdingben és Deggendorfban. A cseh hírszerző szolgálatok birtokában vannak olyan hangfelvételek, amelyeken állítólag Bystron egy oroszbarát ukrán üzletemberrel tárgyal 20 ezer euró átvételéről. A Spiegel információi szerint Bystron és több más német, belga, francia, magyar, holland és lengyel politikus is kapcsolatban állt az orosz finanszírozású Voice of Europe nevű oldallal, amely a júniusi Európai Parlamenti kampányukat is támogatta.

Bystron az AfD Európai Parlamenti listájának második helyén szerepelt, míg a listát vezető Maximilian Krah munkatársát kémkedés gyanújával vették őrizetbe. Bystron januárban részt vett a Mi Hazánk évértékelőjén, amely után Hadházy az eseményt összefüggésbe hozta a cseh titkosszolgálat által tett leleplezéssel, ami miatt Toroczkai László rágalmazásért beperelte a független képviselőt.