A klímaváltozás és a gazdasági következmények

Hamarosan a globális felmelegedés okozta környezetváltozások mellett a pénztárcánkon is érezhetjük a klímaváltozás következményeit, hiszen a lakhatás, az élelmiszer, a közlekedés és a rezsi ára is emelkedhet, ha nem cselekszünk időben.

Sokan hajlamosak vagyunk nem tulajdonítani kellő jelentőséget a globális felmelegedés és a klímaváltozás problémájának, ám a közeljövőben mindenki számára nyilvánvalóvá válhatnak a következmények. A természeti katasztrófák mellett a mindennapi életünkre is hatással lesznek a változások, és a gazdasági következmények is érzékelhetőek lesznek. Egy új tanulmány szerint a következő 26 év során globálisan hozzávetőleg 19 százalékkal csökkenhet a kasszánk.

Nem csak az országok gazdaságait, hanem az egyének pénztárcáját is érinteni fogják a klímaváltozás hatásai. Az ENSZ szerint a világ a 1,5 Celsius-fok helyett inkább a 2 fokos felmelegedés felé tart, ami 2100 után akár a 3 fokot is elérheti. A gazdasági terheket végül az egyének fizetik meg.

A rövid távú pénzügyi visszaesés elkerülhetetlen, de a kutatók szerint az éghajlatváltozás csökkentésére irányuló azonnali intézkedések hosszabb távon mérsékelhetik a veszteségeket. A klímaváltozás különböző formában okozhat károkat, például a szélsőséges időjárási események, a mezőgazdaságra gyakorolt hatások, vagy akár a kognitív képességekre is kihatással lehetnek.

A klímaváltozás költségei jelentősek, és a tanulmány szerint a rövid távú pénzügyi károk meghaladják a válság megoldásának költségeit. A Párizsi Klímaegyezmény betartása és betartatása 2050-ig 6 ezer milliárd dollárba kerülhet a világgazdaságnak, ami elenyésző a becsült 38 ezer milliárdos gazdasági kárhoz képest, ha nem lépünk fel a klímaváltozás ellen.

A gazdasági károk 2050 előtt már garantáltak lehetnek, de az éghajlatváltozás megfékezéséből származó előnyök néhány évtized múlva megjelenhetnek. A károk mértéke azonban eltérő lehet a különböző kibocsátási forgatókönyvek alapján.

A pénzügyi terhek nem oszlanak el egyenletesen, és a szegényebb rétegek nagyobb kárt szenvedhetnek a globális felmelegedés miatt. Észak-Amerikában és Európában várhatóan alacsonyabb, körülbelül 11 százalékos jövedelemcsökkenés várható, míg Dél-, és Délkelet-Ázsiában, valamint Afrikában ez a szám akár a duplája is lehet.

Az Egyesült Államokban egy 2024-ben született csecsemő életre szóló személyes költsége a klímaváltozás miatt akár 500 ezer dollár is lehet. A lakhatási, élelmiszer-, rezsi-, közlekedési és egészségügyi költségek várhatóan emelkedni fognak a következő évtizedekben.