Japán gazdaság zsugorodása és az autóipar új stratégiája

A japán gazdaság az idei első negyedévben váratlanul 2%-kal zsugorodott, ami jelentős kihívást jelent a Japán Központi Bank számára, miközben az ország három legnagyobb autógyártója, a Toyota, a Honda és a Nissan közös szoftverfejlesztésbe kezd.

A japán gazdaság teljesítménye az első negyedévben a várakozásokat meghaladóan gyenge volt, éves szinten 2%-os zsugorodást mutatva. A gyenge jen által okozott fogyasztói terhek és a beruházási kiadások csökkenése miatt következett be ez a visszaesés. A Japán Központi Bank (BoJ), amely márciusban először emelte meg a kamatlábakat 2007 óta, most bizonytalansággal nézhet szembe, és a kamatemelés időzítése változhat a gazdasági fellendülés erejétől függően.

A gyenge jen ellentmondásos hatást gyakorol az ország gazdaságára, hiszen miközben az exportot és a turizmust támogatja, növeli az importált áruk költségét a háztartások és kisvállalkozások számára. Az infláció meghaladta a béremeléseket, ami csökkenti a reáljövedelmeket és visszaveti a fogyasztást, a magánfogyasztás 0,7%-kal esett vissza az első negyedévben.

A beruházási kiadások csökkenése és az export-import egyensúly romlása is hozzájárult a GDP zsugorodásához. A politikai döntéshozók reménykednek, hogy a béremelések és adócsökkentések serkenteni fogják a fogyasztást és megakadályozzák a defláció visszatérését. Az első negyedévi teljesítmény felülvizsgált adatsora június 10-én kerül nyilvánosságra.

A gazdasági kihívások mellett Japán három legnagyobb autógyártója, a Toyota Motor, a Honda Motor és a Nissan Motor közös szoftverfejlesztésbe kezd autókhoz. A projekt jövőre indul, és a tervek szerint más japán autóipari cégek is csatlakoznak majd hozzá, mint például a Suzuki, a Mazda, a Subaru és a Mitsubishi Motors. A vezető japán autógyártók ezzel a lépéssel szeretnék felvenni a versenyt az Egyesült Államokkal és Kínával, amelyek vezető szerepet töltenek be a járművek, köztük az elektromos járművek szoftverpiacán.

Idén a japán nagyvállalatok az elmúlt három évtized legnagyobb béremelését hajtották végre, ami a jegybank szerint megteremtheti a feltételeit annak, hogy az évtizedek óta tartó radikális monetáris ösztönzésnek vége legyen.