A forint háromhavi csúcsa és várakozás az új amerikai adatokra

Csütörtök reggel a forint továbbra is háromhavi csúcs közelében mozgott az euróval és a dollárral szemben, miután az amerikai inflációs adatok hatására a dollár gyengült, és a főbb részvényindexek történelmi csúcsokat értek el. A kedvező nemzetközi befektetői hangulatban a forint kedden áttörte a 200 napos mozgóátlagot, ami elméletileg további erősödési lehetőséget jelenthet, bár egyes technikai indikátorok szerint a forint erősödése lassulhat. A délutáni órákban újabb fontos amerikai makroadatok várhatóak.

Az Egyesült Államokban kedvező inflációs adatok láttak napvilágot, amelyek következtében a dollár az euróval szemben 1,09 közelébe gyengült, ezzel az EURUSD árfolyampár egy csökkenő trendvonalat is áttört.

A forint az euróval szemben 385 közelébe, a dollárral szemben pedig 354 közelébe erősödött, mindkét esetben bő háromhavi csúcsot jelentve. Ez az erősödés azután következett be, hogy a forint áttörte a 200 napos mozgóátlagot, és az EURHUF esetében a 386 körüli támasz zónát is. Ugyanakkor a relatív túladottságra utaló 30-as közeli napos RSI figyelmeztetést jelenthet a forint további menetelésére.

A mai napon az amerikai gazdasági adatok között szerepel a heti friss munkanélküli segélykérelmi adat, az építési engedélyek és megkezdett házépítések száma, valamint a Philafelphiai Fed-index. Emellett az ipari termelési adatok is megjelennek, és több Fed jegybankár – Barr, Mester, Bostic – is beszédet tart, amelyek befolyásolhatják a dollár árfolyamát.