„Természetesnek kéne lennie” – podcast az önkormányzati átláthatóságról, 2. rész

A K-Monitor, a Transparency International Magyarország és az Átlátszó által indított Ez a minimum! önkormányzati átláthatósági program újabb értékelése után a témában egy podcast-sorozat is elindult. A második adásban a civilek tapasztalataira fókuszáltak, és a gyakorlati átláthatóság kérdéseit járták körül.

A Ez a minimum! programot 2019 őszén indították újra a K-Monitor, a Transparency International Magyarország és az Átlátszó, melynek célja a helyi döntéshozatal átláthatóságának elősegítése volt. A programban résztvevő önkormányzatok idén márciusban kerültek értékelésre, és az eredmények szerint a csatlakozó önkormányzatok átláthatóbbak lettek, mint korábban, illetve a nem résztvevőkkel összehasonlítva is.

A podcast-sorozat második adásában Bodnár Zsuzsa, a Göd-ÉRT Egyesület tagja és az Átlátszó újságírója, valamint Várnai László, a Civilzugló Egyesület önkormányzati képviselője voltak Erdélyi Katalin vendégei. A beszélgetés során a civilek megosztották tapasztalataikat az önkormányzatok honlapjain való információkeresés nehézségeiről és az adatigénylésekkel kapcsolatos kihívásokról.

A XIV. kerületi önkormányzat, Zugló a zárófelmérésen negyedik helyen végzett, de Várnai László szerint a gyakorlatban még sok a tennivaló az átláthatóság terén. Göd esetében, amely a civilek felmérésén második helyezést ért el, Bodnár Zsuzsa arról számolt be, hogy a Samsung akkugyárral kapcsolatos információk nehezen hozzáférhetőek a város honlapján, és hogy az önkormányzat nem válaszolt az adatigénylésére.

A teljes podcast adás több platformon is elérhető, többek között a Youtube-on, Soundcloudon, Spotifyon, Player.fm-en és más helyeken is. Az adásban résztvevők további információkat és hivatkozásokat is megosztottak, melyek a program és a résztvevők tevékenységével kapcsolatosak.