A WHO-szerződés sorsa a parlament kezében van

A WHO járványügyi tervével kapcsolatos nemzeti döntéshozatalról és a kormány álláspontjáról szóló viták a középpontban.

A Magyar Nemzetben megjelent cikk szerint Fricz Tamás politológus, a CÖF alapítója úgy véli, hogy Magyar Péter ellen hatékony fegyver lehetne, ha a kormány még nyíltabban képviselné a nemzeti érdekeket az Egészségügyi Világszervezet (WHO) járványügyi terveivel szemben. Fricz szerint ez egy "igazán kurucos, nemzeti cselekedet" lenne, amely után a kormányt és a Fidesz–KDNP-t újra magasra emelnék a magyar választópolgárok.

A Mi Hazánk párt antiglobalista demonstrációját követően, Dócs Dávid képviselő már korábban érdeklődött a kormány álláspontja felől a WHO-szerződéssel kapcsolatban. Pintér Sándor egészségügyért felelős miniszternek írt levelében a közelgő aláírási határidőre és a szerződés kötelező érvényű szabályaira hívta fel a figyelmet, megemlítve, hogy Svájc például a parlamentre bízta a döntés jogát.

Rétvári Bence belügyi államtitkár válaszában kiemelte, hogy a kormány elsődleges célja a magyarok és a nemzeti szuverenitás védelme. Hozzátette, hogy a kormány nem támogat olyan javaslatot, amely korlátozná Magyarország önálló járványkezelési jogkörét. Az államtitkár felhívta a figyelmet arra is, hogy a kormánynak nincs döntési joga az egyezmény elfogadásában, mivel az csak akkor lép hatályba egy adott államban, ha az saját alkotmányos szabályai szerint azt elfogadja.

Magyarországon a nemzetközi szerződések elfogadásáról az Országgyűlés dönt, így a WHO-egyezmény esetében is a parlament fogja meghozni a végső döntést.