Drágább lesz a ráncfelvarrás után a Volkswagen Golf GTI

A Volkswagen Golf GTI közel 50 éve van jelen a piacon, és most a nyolcadik generációjának ráncfelvarrása következik, ami még drágább lesz, mint eddig. Az új változatok már előrendelhetők, de vajon megéri majd a pénzét?

A Volkswagen Golf GTI, amely majdnem 50 éve a sportos autók ikonikus képviselője, 2024 január végén esett át egy ráncfelvarráson. A frissített modellek már elérhetők előrendelésre, de az áremelkedés jelentős: a facelift előtti változatot még 40905 euróért (15 millió 700 ezer Ft) kínálták Németországban, míg a ráncfelvarrással az alapár 44505 euróra (17 millió 100 ezer Ft) emelkedett.

Az új GTI külső megjelenése markánsabb lett, a korábbi GTI Clubsportra emlékeztet, és a legújabb szórakoztatóelektronikai-rendszert is megkapta. A motor egy átdolgozott kétliteres négyhengeres turbófeltöltős egység, amely 20 lóerővel több, összesen 265 LE teljesítményt és 370 Nm nyomatékot biztosít. A sebességváltás továbbra is hétfokozatú DSG-n keresztül történik, kézi váltó azonban már nem lesz elérhető.

Az új Golf GTI gyorsulása is javult: 5,9 másodperc alatt éri el a 100 km/órás sebességet, ami 0,3 másodperccel gyorsabb az előző változathoz képest. A végsebesség elektronikusan továbbra is 250 km/órára korlátozott.

A Volkswagen márkafőnöke, Thomas Schäfer a LinkedIn-en bejelentette, hogy hamarosan érkezik egy újabb változat, amely valószínűleg a Clubsport lesz, a GTI még erősebb és gyorsabb változata. A pontos részleteket még nem ismerjük, de azt tudjuk, hogy a következő változatot május végén, a Nürburgringi 24 órás versenyen mutatják be.