Ahol a művészet és a szükséglet találkozik: a POP&ROLL Art Toilet

Egy különleges budapesti helyszín, ahol a nyilvános illemhely művészeti galériává avanzsál, és ahol a vécézés élménnyé válik.

Bizonyára nem a művészet jut eszünkbe, amikor nyilvános mosdóról van szó, de a V. kerületi Dorottya utcában található POP&ROLL Art Toilet ezt a sztereotípiát kívánja megdönteni. A látogatók itt közel száz műalkotást és húsz egyedi fülkét találhatnak, ahol a kis- és nagydolgukat múzeumi körülmények között végezhetik el.

Kiss Miklós dizájner, képzőművész által megálmodott hely egy ajándékboltot és művészeti galériát is magában foglal. A belépődíj egy ezres, ami csak pár száz forinttal magasabb, mint a közeli nyilvános vécék használati díja, de cserébe a látogatók egy varázslatos időutazásra indulhatnak a 80-as, 90-es évek pixeles játékainak világába.

Miklós elmondása szerint minden részlet mélyebb jelentést hordoz, a mozaikok például a kelet-európai fürdőkre és az uszoda kultúrára utalnak. A fülkékhez vezető folyosón múzeumi vitrinek és értékmegőrző szekrények világa találkozik, ahol a látogatók bepillanthatnak a 106 rekeszbe. Ezekben saját tervezésű „emogrammok” és elhagyott játékok is helyet kaptak.

A fülkék változatossága is figyelemre méltó: van, ahol arany színű csótányok, máshol sárga gumikacsák között végezhetjük el a dolgunkat, de a legextrémebb talán az a fülke, ahol rózsaszín fényben vibráló tükrök vesznek körül.

A dizájner szerint a helyszínen összesen 20 vécé található, tíz-tíz a férfiaknak és a nőknek. Kettő azonban szándékosan nem használható, mert szobrok ülnek rajtuk. A kézmosóknál kék kacsák fogadják a látogatókat, amelyek a dizájner kisfiának egykori játékai voltak. A helyszínen egyedi zene szól, amit a dizájner testvére komponált, és az illat is kifejezetten ide készült.

A POP&ROLL Art Toilet már a megnyitása óta, ami három hónapja volt, a város egyik legmenőbb fotó- és szelfipontjává vált. A helyiségeket rendszeresen takarítják, így az állandó tisztaság garantált. Az ajándékboltban művészeti témájú és dizájner tárgyak közül válogathatnak az érdeklődők, de akadnak igazi különlegességek is, mint például a vécébe való vendégkönyv, a széklet alakú homokozóforma, vagy a trónoláshoz készített jegyzetfüzet.