A Novavax és a Sanofi megállapodása: Új fejezet a vakcinagyártásban

Elképesztő árfolyam-emelkedésen ment keresztül a Novavax részvénye, miután bejelentették a Sanofi gyógyszergyártóval kötött szerződést, ami a Covid-19 elleni vakcinák piacán új távlatokat nyithat.

A Novavax vállalat részvényeinek értéke az elmúlt napokban jelentős növekedést mutatott, köszönhetően annak, hogy a cég több milliárd dolláros szerződést kötött a Sanofi gyógyszergyártóval. A megállapodás értelmében 2024-től kezdődően közösen fogják piacra dobni a Novavax Covid-19 elleni vakcináját, és együtt dolgoznak az új koronavírus és influenza elleni kombinált oltások fejlesztésén.

A Novavax korábban, 2023 márciusában váratlanul sokkolta a befektetői kört, amikor bejelentette, hogy a vállalat további működése kétségessé vált a csökkenő oltások iránti kereslet miatt. A menedzsment akkor ígéretet tett arra, hogy minden lehetséges utat megvizsgálnak a cég túlélése érdekében, beleértve a partnerségeket és licenszmegállapodásokat is.

Ez a törekvés vezetett el a Sanofi-val kötött megállapodáshoz, amely jelentős fordulópontot jelent a Novavax számára. A szerződés részeként a Sanofi jogot kap a Novavax Covid-19 vakcinájának és annak Matrix-M adjuváns vakcinatechnológiájának felhasználására új oltások kifejlesztésére. A CNBC korábban kiemelte, hogy a Novavax fehérjealapú Covid-19 vakcinája alternatívát kínál az mRNA alapú oltásokkal szemben.

A Sanofi 500 millió dollár előlegként fizet a Novavaxnak, és további maximum 700 millió dollár kifizetésre kerülhet sor, ha bizonyos fejlesztési, szabályozási és piaci bevezetési mérföldkövek teljesülnek. A Novavax emellett jogdíjakat is kap minden olyan termék után, amelyekben felhasználják az innovatív technológiákat.

A megállapodás értelmében a Sanofi kevesebb mint öt százalékos részesedést szerezhet a Novavax vállalatban, így mindkét fél számára előnyös üzleti kapcsolat alakul ki, amely elősegítheti az újfajta vakcinák gyorsabb fejlesztését és terjesztését világszerte.

A Novavax árfolyama a hírek hatására közel háromszorosára nőtt egy hét alatt. Jelenleg a Novavax részvényeiért 13,3 dollárt kérnek, míg a bejelentés előtti csütörtökön még csak 4,47 dolláron zárta a napot a cég részvénye. Fontos megjegyezni, hogy a vállalat árfolyama 2021 februárjában még 300 dollár körül mozgott.