A MET Csoport lehetséges baltikumi terjeszkedése

Litván sajtóértesülések szerint a svájci MET Csoport érdeklődik a litván Achemos Group iránt, amely több iparágban is jelen van a Baltikumtól Nyugat-Európáig. A MET Csoport nem kívánja kommentálni a piaci híreszteléseket.

A litván delfi.lt és a Portfolio által is észlelt információk alapján a MET Csoport megvásárolhatja a litvániai Achemos Group-ot, amely egy jelentős műtrágyagyárat, valamint logisztikai és energiatermelési, beleértve a gázkereskedelmi vállalkozásokat is magába foglal. A MET Csoport nem erősítette meg, sem cáfolta a híreket, csupán annyit közöltek, hogy nem kívánnak piaci értesüléseket kommentálni.

Az Achemos Group, amely 1994-ben jött létre, mintegy 40 céget foglal magába, és tevékenységei kiterjednek a műtrágyagyártásra és -kereskedelemre, az agrárgazdaságra, a teherszállításra és logisztikára, valamint az energia és gáztermelésre és -kereskedelemre. A cégcsoportnak Litvániában, Lettországban, Észtországban, Lengyelországban, Németországban, Franciaországban, Belgiumban, Svédországban, Csehországban és Horvátországban vannak működő egységei.

A litván lapok szerint a MET Csoport különösen a Klasco logisztikai vállalat és a csoport gázkereskedelmi üzletága iránt érdeklődik, amely az Achemos Group része. Az Achema műtrágyagyár stratégiai jelentőségű vállalkozásnak számít Litvániában, ezért a tranzakcióhoz litván hatósági jóváhagyás szükséges. A litván parlament elnöke is óvatosságra intett a hatósági jóváhagyás kapcsán.

A MET Csoport számára több okból is vonzó lehet a felvásárlás. Az energiaválság lecsengése és a termékárak esése miatt az Achemos Group árbevétele 55%-kal, 424 millió euróra csökkent 2023-ban a 2022-es 937 millió euróról. A műtrágyagyártás a visszaeső gázárak idején különösen jövedelmező lehet, mivel a földgáz ára a termelési költségek mintegy 70%-át teszi ki. Az alacsonyabb gázárak a MET gázkereskedelmi tevékenységének is kedvezhetnek. A MET Csoport már jelen van a Baltikumban a gáz- és áramkereskedelem területén, és a litván Achema Gas Trade cég tavaly 5,8 millió eurós nettó profitot ért el a régiós tevékenysége nyomán. A MET Csoport magyar tulajdonú és erős kormányzati kötődéssel bír, hiszen Lantos Csaba energiaügyi miniszter a társaság igazgatóságának elnöki posztját cserélte le a miniszteri bársonyszékre.

A litván lap úgy tudja, hogy az Achemos nagytulajdonosa, Lyda Lubiené fontolgatja, hogy túlad az érdekeltségén, ami a lánya részesedésével együtt a cég 54,5 százalékát teszi ki.