A Google új mesterséges intelligenciája: Project Astra és a legújabb fejlesztések

A Google legújabb mesterséges intelligencia fejlesztése, a Project Astra, amely a vállalat éves I/O fejlesztői konferenciáján került bemutatásra, valósággal lenyűgöző képességeket ígér.

A Google éves I/O fejlesztői konferenciáján a vállalat vezérigazgatója, Sundar Pichai többek között a mesterséges intelligencia (MI) területén elért új fejlesztéseket ismertette. Az Android MI integrációjától kezdve az internetes kereső megújulásán át a videóalapú keresés bevezetéséig számos újítás került bejelentésre, köztük a Gemini 1.5 Flash nevű MI is.

A Project Astra különösen kiemelkedőnek tűnik a bemutatott fejlesztések között. A Google által közzétett videóban egy fejlesztő a mobiltelefonja kameráján keresztül mutatta be a rendszert, amely képes volt azonosítani és információt szolgáltatni egy hangszóróról, valamint annak egyes részeiről. A rendszer emellett memorizáló képességgel is rendelkezik, amit azzal demonstráltak, hogy a mesterséges intelligencia emlékezett arra, hol hagyta a felhasználó a szemüvegét.

A Project Astra nem csak a digitális térben, hanem a valós világban is képes interakcióra, például felismeri a táblákra vagy dobozokra rajzolt jeleket. A fejlesztés jövőbeli elérhetőségéről és pontos megjelenési dátumáról egyelőre nincsenek információk, de a Google DeepMind részlegének vezetője, Demis Hassabis szerint a technológia mobilokon és okosszemüvegeken is elérhető lesz. A bemutató videóban szereplő szemüveg egy okosszemüvegnek tűnt, ami felveti a kérdést, vajon a Google tervezi-e az egykor piacra dobott Google Glass újraélesztését.

Ezzel párhuzamosan a Google bejelentette, hogy 2024. június 10-től a Google Wallet használatához Android 9 vagy újabb verzió szükséges lesz telefonon, és Wear OS 2.x vagy újabb verzió szükséges okosórán. A vállalat a biztonsági szempontokat hozta fel indokként, hangsúlyozva, hogy a régebbi rendszerekkel működő eszközökön már nem tudják garantálni a szolgáltatás biztonságos működését.

Közben a török versenyhatóság bejelentette, hogy napi bírságot szab ki a Google-re, mivel a cég nem hajtotta végre azokat az intézkedéseket, amelyekkel a helyi keresőszolgáltatások terén felmerült aggályokat - különösen a szállodai keresések területén - kellett volna orvosolnia. A Google 2023. április 15-től kezdődően napi bírságot fog fizetni, amelynek mértéke saját 2023-as bevételének öt tízezrelékét teszi ki, amíg meg nem felel a versenyhatóság előírásainak. A hatóság szerint a Google által korábban végrehajtott intézkedések nem voltak elegendőek az aggályok teljes körű orvoslására.

A Google fordítóprogramjának pontatlanságai ismét reflektorfénybe kerültek, amikor egy félrefordítás miatt téves információ jelent meg egy magyar hírportálon. Az Index cikkében a "levický" szlovák szót a Google Fordító baloldalinak fordította, holott a valóságban lévait jelent. A félreértésre több szakértő is felhívta a figyelmet, és bár néhány nemzetközi lap korrigálta a hibát, az Indexen még a téves fordítás szerepelt. Ez az eset is rávilágít arra, hogy a mesterséges intelligencia által nyújtott fordítások ellenőrzése továbbra is elengedhetetlen.

A Google Fotók szolgáltatásába is beépítik a Geminit, lehetővé téve a felhasználók számára, hogy összetett kérdésekre is választ kapjanak, mint például, hogy melyik lett a legjobb fotója a legutóbbi nyaraláson. Az új Ask Photos funkcióval a felhasználók olyan kérdéseket tehetnek fel, mint hogy mutassa meg a legjobb fotókat a meglátogatott nemzeti parkokról, ahol az MI-nek nemcsak a GPS adatokat kell értelmeznie, hanem azt is, hogy egy ember számára mit jelent a „legjobb” fotó. A Google szerint az MI hibázhat, de a visszajelzések alapján tanul és egyre inkább megismeri a felhasználók preferenciáit. A szolgáltatás júniustól lesz elérhető angol nyelven a One előfizetői számára, és később további nyelveken is elérhetővé válik.

A Google I/O konferenciáján bemutatott egyéb újdonságok között szerepel egy olyan funkció is, amely az Androidos mobilokon futó Gemini Nano nyelvi modellel valós időben figyeli a telefonhívásokat, és figyelmeztet, ha gyanús mintázatokat észlel, amelyek a csalásokra jellemzőek. Ez a funkció opcionális lesz, és a készüléken fut, így az adatok nem hagyják el az eszközt, és nem kerülnek távoli szerverekre. A csalásokat lefülelő újdonság bevezetésének pontos időpontja még nem ismert, de a bejelentés alapján várhatóan hamarosan elérhető lesz.