A Bohemian Betyars és a környezettudatos életmód dilemmái

A Bohemian Betyars zenekar tagjai ismerik a turnézás nehézségeit, és bár a bulik fergetegesek, a testük már nehezebben alkalmazkodik a körülményekhez. A kapitalizmus kritikája és a környezettudatosság dilemmái is helyet kapnak a zenekar gondolatai között.

A Bohemian Betyars tagjai a turnézás során gyakran találkoznak kihívásokkal, és bár híresek arról, hogy bárhol képesek aludni, az idő előrehaladtával egyre nehezebb nekik alkalmazkodni a nem túl otthonos körülményekhez. A zenekar a Dubioza Kolektiv tagjaival egy török fesztiválon ismerkedett meg, és közösen írtak egy dalt, amely a kapitalizmus kritikáját fogalmazza meg.

Szűcs Levente, a zenekar tagja szerint a társadalom rögeszméi hátrányosak lehetnek, és a világunkba bele van kódolva, hogy a gazdagok egyre gazdagabbak, a szegények pedig szegények maradnak. Palágyi, a zenekar másik tagja, a nem növekedés pártján áll, és kritikusan szemléli a GDP fogyasztás alapú mérését.

A környezetvédelem terén is nehézségekbe ütköznek, hiszen a hírességek magánrepülővel közlekednek, miközben az átlagembereket a szelektív hulladékgyűjtésre ösztönzik. Palágyi példaként Taylor Swift magánrepülő utazásait említette, amelyek jelentős szén-dioxid kibocsátással járnak.

A Bohemian Betyars zenéjében a cigány, balkáni és magyar dallamok keverednek pszichedelikus elemekkel. Hegedűs Józsi szerint a zenekar kulturálisan kisajátítja a cigányzenét, de Szűcs Levente ezt visszautasítja, mondván, a népzene szabadon fogható, és nem kell szabályrendszerhez kötni.

Az interjúban szó esett még Szűcs Levente édesapjáról, aki korábban a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének volt elnöke, és sztrájkot szervezett, de jelenleg buszsofőrként dolgozik. Szűcs Levente szerint apja példaértékű, mert mer változtatni, ha belefásult egy szakmába.

A teljes beszélgetés a Telex After legújabb adásában hallgatható meg, ahol többek között a zenekar koncert utáni éjszakáiról, veszteséges turnéiról, a feloszlás közelében állásról, ritkán kiadott lemezekről, a dél-amerikai turnék szervezési nehézségeiről, az argentin klubok helyzetéről, a családos élet és a turnézás összeegyeztetéséről, valamint a Covid-járvány miatti veszteségekről is szó esik.