Harminckét tonna kábítószer-alapanyag megsemmisítése

Tavaly áprilisban a hatóságok összesen 32 tonna MDMA-prekurzort foglaltak le, amelynek piaci értéke meghaladja a 480 milliárd forintot. A rendőrség a napokban semmisítette meg a rekordmennyiségű tiltott szert, azonban az ügy teljes felgöngyölítése még folyamatban van.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közös akciója során először a soproni vámudvarban bukkantak 13 tonna kábítószer-alapanyagra, majd további 19 tonnát találtak két budapesti raktárban. A lefoglalt anyagokat a NAV Szakértői Intézete vizsgálta meg, és megállapította, hogy azok MDMA előállítására alkalmasak.

A nyomozás során a KR NNI Kábítószer Bűnözés Elleni Osztályának nyomozói számos hazai és külföldi fuvarozócéget ellenőriztek, aminek eredményeként eljutottak a szállítmány megrendelőjéhez, egy egyszemélyes kft-hez. A cég a vegyületeket magnéziaporra hajazó álcázásban szállíttatta Kínából Németországba, majd onnan Magyarországra.

A magyarországi rajtaütést követően a német hatóságok is lefoglaltak egy 11 tonnás szállítmányt, amely szintén az említett magyar céghez köthető. Az ügyvezetőt, N. Csabát 2024. március 18-án vették őrizetbe, akit kábítószer készítés elősegítése miatt gyanúsítottként hallgattak ki.

A lefoglalt anyagok megsemmisítését a KR NNI kezdeményezte, és a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség felügyelete alatt két részletben égették el a prekurzorokat. Először a budapesti raktárakban talált vegyületeket, majd a soproni vámudvarban lefoglalt anyagokat semmisítették meg. A megsemmisítésig a soproni szállítmányt Győrben tárolták, onnan pedig szigorú biztonsági intézkedések mellett szállították át a hulladékégetőbe.

A NAV és az NNI közös munkájának köszönhetően milliószámra előzték meg az ecstasy piacra kerülését, és továbbra is azon dolgoznak, hogy a teljes bűnhálózatot felderítsék. A felderítés során a szálak nemzetközi szinten is nyomon követhetőek.