A dezinfláció folytatódása várható 2025 elején

Az év hátralévő részében várhatóan csak minimálisan emelkedik az infláció, de 2025 elején a dezinfláció újra érvényesülhet – nyilatkozta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke.

Virág Barnabás a Portfolio-nak adott interjújában, amelyet Madár István, a lap vezető makroelemzője készített, kifejtette, hogy az infláció üteme az év további részében enyhe emelkedést mutathat, de 2025 elejére csökkenő pályára állhat. Az MNB alelnöke szerint a magyar kamatpályát jelentősen befolyásolják az amerikai pénzpiacok, különösen egy olyan időszakban, amikor a bizonytalansági tényezők száma magas, és ilyenkor a Fed kamatdöntései kiemelt jelentőséggel bírnak.

A gazdasági szereplők a hosszú távú hozamokat figyelik, amelyek a fejlett piacokon, mint Amerika vagy Németország, historikus összevetésben magas szinten maradhatnak. A feltörekvő piacok számára is fontos, hogy csökkenteni tudják ezeket a hosszú távú hozamokat, ami a kockázati felárak csökkenésével érhető el.

Magyarországon a kockázati felárak csökkenése a költségvetési hiány mérséklődésével összefüggésben valósulhat meg. Az MNB monetáris politikája a stabilitást helyezi előtérbe, amely a magyar vállalatok számára jelenleg a legfontosabb.

Virág Barnabás kiemelte, hogy ha a fejlett gazdaságok 3-4 százalékos kamatszinten finanszírozzák magukat, akkor a fejlődő országokban a kamatszint nem mehet ez alá. Az interjúban szó esik még a jegybank által támogatott hitelekről, az importált inflációról, valamint a kormány és az MNB közötti ellentétről is. A teljes beszélgetés megtekinthető a beágyazott videóban.