A Bene Gesserit hatalomra törése a Dűne előzménysorozatában

Ősszel debütál a Maxon a Dűne univerzumában játszódó új sorozat, amely a Bene Gesserit női rend hatalomra jutásának történetét dolgozza fel, még Paul Atreides születése előtti időkben.

A hat részes "Dune: Prophecy" című sorozat Brian Herbert és Kevin J. Anderson "Sisterhood of Dune" című regényén alapul. A történet szerint a cselekmény 10 ezer évvel Paul Atreides megjelenése előtt veszi kezdetét, és a Bene Gesserit rend megalapításáért felelős két Harkonnen nővér életét követi nyomon.

A Bene Gesserit Rendről, amely kizárólag nőkből áll, a Frank Herbert által írt Dűne könyvekből és a belőlük készült filmekből is ismert, hogy titkos céljaik vannak a hatalmi pozíciók megszerzésén túl. A sorozat előzetesében is felcsendül egy mondat, amely rávilágít erre a titokzatos szándékra: „Isteneket játszunk, amiért majd ítélkezni fognak felettünk”.

A produkció 2019-ben kapott zöld utat, de a fejlesztés során akadályokba ütközött, több showrunner is távozott már a projekt éléről. Végül 2023-ban Alison Schapker, aki korábban a Westworld és a Lost munkálataiban is részt vett, vette át a sorozat irányítását. A főbb szerepekben Emily Watson, Olivia Williams és Mark Strong láthatók majd.

A "Dune: Prophecy" pontos premierdátumáról jelenleg még nincsenek információk, de az előzménysorozat idén ősszel kerül adásba a Maxon (korábban HBO Max).

A sorozat a Max és a Legendary Television közös gyártásában készül. A Legendary egyben a filmes franchise producere is, amelynek két részét már bemutatták, és pozitív kritikai visszhangot aratott, az első részt hat Oscar-díjjal is elismerték.