A magyar közgazdasági tankönyv, amely meghódította a világot, most magyarul is elérhető

A világ számos neves egyetemén használt magyar közgazdászok által írt tankönyv, az "Adatelemzés", mely eddig csak a szűk szakmai körökben volt ismert hazánkban, most magyar nyelven is megjelenik.

A tankönyvet, amely már 30 országban, többek között az Egyesült Államokban, Ausztráliában, Mexikóban és Indiában is használják, Békés Gábor és Kézdi Gábor közgazdászok készítették, akik a CEU-n, a Corvinus Egyetemen, a Michigani Egyetemen és Readingben is tanítottak. A könyv a közgazdasági és szakpolitikai döntésekhez szükséges adattudomány gyakorlatias megközelítését kínálja, az alapoktól az oksági elemzésen át a gépi tanulásig.

Az "Adatelemzés" egy nyugati értelemben vett tankönyv, amely az ökonometria és az adattudomány elemeit ötvözi. A könyvhöz kapcsolódóan egy honlap is elérhető, ahol rengeteg esettanulmány, több tízezer sornyi kód, valamint a nyers és tisztított adatok találhatók Stata, R és Python programnyelveken. A könyvnek saját Twitter közössége is van, ahol további információk és tudás gyűlik a témában.

A tankönyv sikerességét nem csak a széleskörű használata, hanem a pozitív kritikák is alátámasztják. David Card, a California Egyetem Nobel-díjas professzora az ökonometria és az adattudomány gyönyörű integrációjaként méltatta, míg Joshua Angrist, a Massachusetts Institute of Technology Nobel-díjas professzora kiemelte, hogy a könyv minden szükséges tudást tartalmaz, amit a mai adatelemzőknek ismerniük kell.

A magyar változatot Rózsás Sarolta fordította, és az Alinea Kiadó gondozásában jelent meg. A fordítás fontosságát Békés Gábor azzal indokolta, hogy a tudás demokratizálása a céljuk, és a magyar kiadás segíthet a diákoknak a fogalmak pontosabb megértésében és az összefüggések jobb átlátásában. A könyv bemutatóját a Corvinus Egyetemen tartották, ahol Békés Gábor is részt vett. (Megjegyzendő, hogy a másik szerző, Kézdi Gábor, 2021-ben elhunyt.) A cél érdekében egy szakszótár is készült, amely némi nyelvújítást is tartalmaz.