Völgyi Zsuzsi kritikája az Eurovíziós Dalfesztiválról

Völgyi Zsuzsi, a Romantic együttes énekesnője szerint az Eurovíziós Dalfesztivál már nem a minőségi zene platformja, és a legutóbbi döntőben látottak alapján úgy véli, egy torz világrend alakulását tükrözi a verseny.

A 2024-es Eurovíziós Dalfesztivál döntője után Völgyi Zsuzsi a Borssal osztotta meg véleményét, amely szerint nehezen tud napirendre térni a látottakon és hallottakon. Az énekesnő különösen a finn produkciót találta kiakasztónak, melyben a Windows95man nevű formáció egyik tagja alul nem viselt semmit, és a produkció során különféle módszerekkel takarták el az illető nem odaillő testrészét.

Völgyi Zsuzsi szerint a dalfesztivál egyre inkább eltávolodik az alapelveitől, és a győztes svájci dal, amit Nemo adott elő, számára is meglepő volt ebben a tekintetben. Az énekesnő emlékeztetett arra, hogy korábban Pápai Joci képviselte Magyarországot a versenyen, és dalai, az Origo és Az én apám, a magyar zenei motívumokat hozták Európa elé.

A finn előadás kapcsán Völgyi Zsuzsi felháborodását fejezte ki, kritizálva, hogy az egyik tag a produkció során csak a végén húzott fel egy forrónacit, és még akkor is kilógott a vonó. Az énekesnő egyetért azzal, hogy Magyarország távol marad a "cirkusztól", és elítélte, hogy Izraelt kifütyülték a versenyen.

Völgyi Zsuzsi összességében úgy látja, hogy az Eurovíziós Dalfesztivál egy torz világrend alakulását mutatja, és nem kíván azonosulni ezzel. Az énekesnő kifejtette, hogy a verseny már koránt sem azokat az értékeket képviseli, mint a kezdetekkor, és a finn produkció mellett a győztes dal is kiakasztotta. Völgyi Zsuzsi szerint a verseny átcsapott "valamiféle sátánidéző rituálévá", és bár voltak országok, amelyek figyeltek a nemzeti identitásukra és zeneiségükre, ebből kevesebb volt.

A verseny kapcsán felmerült botrányokról is beszámolt, mint például a Malmö városában zajló tüntetések, amelyek az izraeli énekesnő kizárása miatt törtek ki, és a rendőrségnek kellett betiltania mindenféle ezzel kapcsolatos háborgást az aréna körül. A holland versenyzőt agresszív viselkedése és fenyegetőzése miatt nem engedték fellépni, és vádemelésre is számíthat. 2024-ben először nyert nembináris előadó, ami szintén új fejlemény a verseny történetében.

Az érdeklődők számára a cikk végén a finnek idei Eurovízió-előadását is bemutatták.