Parajdi sóbánya bezárása: vízbeszivárgás az ok

Vízbeszivárgás miatt meghatározatlan időre bezárták a parajdi sóbányát, hogy ne veszélyeztessék a látogatók biztonságát.

A népszerű székelyföldi turisztikai létesítmény bezárását a Facebook-oldalán jelentette be, műszaki problémákra hivatkozva. A sóbányát évente több ezren keresik fel, különösen a pünkösdi időszakban, amikor sokan a csíksomlyói búcsúba menet vagy onnan visszatérve látogatják meg.

A Székelyhon.ro információi szerint a műszaki problémát a Korond-patak vize okozza, amely április 18. óta áramlik be a bányába, és kimosva a sós medertalajt, tört utat magának. Az Országos Sóipari Társaság (Salrom) biztonsági okokból rendelte el a turisztikai részleg bezárását, és a kitermelési részlegen sem folytak munkálatok.

A Maros Vízügyi Igazgatóság megerősítette a beszivárgást, és azt, hogy a patak vizét három vezetékbe terelték, hogy megakadályozzák a további behatolást. A vízügyi igazgatóság közösségi oldalán ismertette a fejleményeket, és arról számolt be, hogy egy szivattyút is telepítettek a helyszínre, amelynek használatára a bánya és a vízügy parajdi és gyergyószentmiklósi alkalmazottait betanították. Emellett a patak vízszintjét is folyamatosan ellenőrzik.

A sóbánya tavaly is szembesült hasonló problémával, amikor talajvíz szivárgott be a régi tárnákba, és emiatt néhány napra be kellett zárni. A látogatható csarnokok levegőjének nedvességtartalma megnőtt, és a probléma megoldása két hónap kiesést eredményezett.

A sóbánya Székelyföld egyik leglátogatottabb turisztikai látványossága, 2023-ban 570 ezren keresték fel. A felszín alatt 120 méterre található csarnokokban számos szolgáltatás várja a látogatókat, többek között játszóterek, foglalkoztató és kikapcsolódási terek, ökumenikus kápolna és moziterem. A bánya jótékony mikroklímája miatt egészségeseknek és betegeknek is ajánlott időt tölteni a tárnákban, mivel ez segíti a relaxációt és a szervezet regenerálódását.