Budai Vár déli kertjében játszótér épül

A Budai Vár déli kertjében váratlanul megkezdődött egy játszótér építése, amelyről sem a helyi lakosokat, sem a polgármestert nem tájékoztatták előzetesen. A Várkapitányság csak egy érdeklődő levélre reagálva hozta nyilvánosságra a terveket.

Múlt héten kezdődött el a munka a Budai Vár déli kertjében, ahol egy nagyobb fa köré terveznek játszóteret építeni. A terület korábban a helyiek és a Várkert Bazár látogatói számára is kedvelt zöld terület volt, amelyet a Várban folyó építkezések eddig nem érintettek.

A Várkapitányság a Nemzeti Hauszmann Program (NHP) Facebook-oldalán tette közzé a játszótér látványterveit, amelyek szerint a tervezés és kivitelezés során figyelembe veszik a környezetbe illő megjelenést, a természetes anyagok felhasználását és a már meglévő fák védelmét. A játszótér vár tematikájú lesz, fából készült tornyokkal, hidakkal és játékokkal, valamint padokkal és fedett pihenővel a szülők és nagyszülők számára.

A Várkapitányság válaszában nem szolgáltatott információt a játszótér költségeiről, a döntéshozatalról és a befejezés várható időpontjáról.

Böröcz László, a Fidelitas korábbi elnöke és a kerület polgármesteri székéért induló fideszes politikus a munkálatokról posztolt, hangsúlyozva a kerület fejlesztésének és az itt élő családok támogatásának fontosságát.

Ezzel szemben V. Naszályi Márta, az első kerület ellenzéki polgármestere szerint a kerületben van elég játszótér, és bár új játszótereknek lenne hely, a Várkapitányság döntése és az építkezésbe való belekezdése az önkormányzat tájékoztatása nélkül elfogadhatatlan. A polgármester szerint a közelgő önkormányzati választások állhatnak a játszótér építésének hátterében, és azt is hozzátette, hogy a lakosok inkább kevesebb autót és több zöld területet szeretnének a kerületben.

A Várkapitányság Integrált Területfejlesztési Központ Nonprofit Zrt. a Miniszterelnökség tulajdonosi joggyakorlásával működik, és a Budavári Palota és környezetében található állami tulajdonú műemlék ingatlanok, valamint a zöldfelületek vagyonkezelésével, fejlesztésének előkészítésével és üzemeltetésével foglalkozik.

A Nemzeti Hauszmann Program keretében a Budavári Palotanegyed és környező kertek átfogó rekonstrukcióját tervezik, amely a jelenlegi parkot is érintené, ahol a játszótér építése mellett üvegház, beton fogadóépület és madárház is tervezett.