Lakásbiztosítás váltás után: Vigyázat, többletköltség is lehet!

Nem dőlhet hátra az a több százezer ügyfél, aki márciusban váltott lakásbiztosítást, mert előfordulhat, hogy a felmondás érvénytelen, vagy éppen két biztosítónál is van szerződése, ami dupla díjfizetést eredményezhet.

A márciusi kampány során csaknem félmillió lakásbiztosítási szerződés mozdult meg, amely során közel 100 ezer új szerződést kötöttek, 188 ezren váltottak biztosítót, és 176 ezren módosították meglévő szerződésüket. Azonban a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felhívja a figyelmet, hogy a felmondások érvényességével kapcsolatban problémák adódhatnak, és a biztosítóknak körültekintően kell kezelniük a panaszokat.

A felmondások érvényességéhez szigorú szabályok kapcsolódnak. Ha a felmondás április 2-a után érkezik be a biztosítóhoz, vagy március 1-je előtt, akkor az érvénytelen. A felmondásnak írásban kell történnie, és tartalmaznia kell a 30 napos felmondási időt. A beérkezés időpontja a mérvadó, nem a küldésé.

Azok számára, akik lemaradtak a kampányról, még van lehetőség a váltásra, hiszen a lakásbiztosításokat az évforduló alkalmával is fel lehet mondani vagy meghosszabbítani. Ebben az esetben a biztosítót legalább 30 nappal korábban értesíteni kell a váltási szándékról.

Amennyiben valaki nem megfelelően mondta fel előző biztosítását, de újat kötött, akkor két érvényes lakásbiztosítása lehet egyszerre. Ez önmagában nem probléma, de ha figyelmetlenségből történt, akkor mindkét biztosító követelheti a díjat. Egy kár esetén azonban a kártérítés csak egyszer fizethető ki. Ha valaki így járt, érdemes tudnia, hogy a szerződés kézhezvételét követő 14 napon belül indoklás nélkül felmondható a szerződés.

A díjhátralékokat is rendezni kell, mivel a biztosítók követelhetik az elmaradt befizetéseket, még akkor is, ha az ügyfél már váltott biztosítót. Ha a szerződő hűségidőt vállalt, és idő előtt mondta fel a szerződést, a biztosító visszakövetelheti a hűségkedvezmény teljes összegét.

Végül, ha valaki többet fizetett be a biztosítónak, mint amennyi időre kockázatot vállalt, akkor visszajár a túlfizetett rész. A régi biztosító csak a kockázatviselés idejéig járó díjat követelheti meg.