Lakásbérleti díjak változása Magyarországon

2024 áprilisában a vidéki lakásbérleti díjak emelkedtek, míg Budapesten csökkenést tapasztaltak. Országos szinten 0,8%-os növekedést regisztráltak, míg a fővárosban a lakbérek 0,5%-kal csökkentek egy hónap alatt, az előző havi 1,8%-os növekedést követően. Az előző év azonos időszakához képest országosan 12%-os, Budapesten pedig 10%-os emelkedést mutatnak az adatok, míg a 2015. évi bázisidőszakhoz képest 103%, illetve 93%-kal magasabbak a lakbérek.

A reállakbérindex országosan 23%-kal, Budapesten pedig 17%-kal haladja meg a 2015. évi bázist, de az országos index gyakorlatilag stagnált, míg a fővárosi csökkent az előző hónaphoz képest.

Budapesten a lakbérek kerületi bontásban eltérő képet mutatnak: a budai hegyvidéki kerületekben 1,4%-os növekedést, míg a budai egyéb kerületekben 0,9%-os csökkenést regisztráltak. A pesti oldalon a belső kerületekben 1,8%-kal, az átmeneti kerületekben 0,7%-kal alacsonyabbak voltak a lakbérek, a pesti külső kerületekben viszont 0,8%-kal magasabbak az előző hónaphoz képest. Egy év alatt a fővárosi kerületcsoportokban 8–13%-os lakbéremelkedés történt. Különösen kiemelkedőek a bérleti díjak a V., II., I., és VI. kerületekben, ahol az átlagos bérleti díj 2024 áprilisában elérte a 300 ezer forintot.

Budapesti bérleti díjak

Április közepétől május közepéig a fővárosi bérleti díjak havi átlaga stagnált, 270 ezer forintot tett ki. A XI., XIII. és XIV. kerületekben a kiadó lakásokat átlagosan 240-275 ezer forintos havi bérleti díjjal kínálták, míg a XV., XX. és XXI. kerületekben a havi bérleti díjak átlaga 200 ezer forint alatt maradt.

Vidéki bérleti díjak

A vidéki vármegyeszékhelyeken az összesített átlagos bérleti díj nem változott, 150 ezer forinton maradt áprilishoz képest. Debrecen kiemelkedik 240 ezer forintos bérleti díjjal, ahol havi szinten 20 ezer forintos emelkedést tapasztaltak. A debreceni átlag kilenc budapesti kerületét is meghaladja. Székesfehérvár, Győr és Veszprém 180-190 ezer forintos átlagos bérleti díjat mutat, míg Miskolc és Szeged 110 ezer, illetve 160 ezer forintos átlagos bérleti díjjal rendelkezik május közepén. Debrecenben láthatunk 200 ezer forint feletti átlagos lakbért, de Győr, Székesfehérvár vagy Veszprém is közel jár ehhez a szinthez.

A Bankmonitor elemzése szerint, ha valakinek van egy kiadó lakása jó helyen, abból összejöhet a hiányzó havi 300 ezer forint, amely szükséges lehet a 600 ezer forintos nyugdíjcél eléréséhez. A 60 évnél idősebb önkéntes nyugdíjpénztári tagok átlagos számlaegyenlege az MNB legfrissebb adatai szerint 2,47 millió forint, ami havi 10 ezer forint nyugdíjkiegészítésre számíthat. Azonban egy felkapott helyen lévő kiadott lakás már önmagában is biztosíthatja ezt a nyugdíjkiegészítést.

: KSH-ingatlan.com legfrissebb lakbérindexe. : Bankmonitor elemzése a lakbérpiacról és a nyugdíj-előtakarékosságról. : Bankmonitor elemzése a nyugdíj-előtakarékosságról és a kiadó ingatlanok nyugdíjkiegészítő szerepéről.