A tanárok már nem minősülnek közfeladatot ellátó személynek büntetőjogi értelemben

A Népszava által ismertetett bírósági körlevél szerint a pedagógusokat és az iskolai alkalmazottakat már nem lehet büntetőjogi szempontból közfeladatot ellátó személyeknek tekinteni.

A jogalkalmazási problémák a pedagógusokat érintő bírósági ügyekben merültek fel, mivel a státusztörvény értelmében az iskolai alkalmazottak már nem minősülnek közfeladatot ellátó személyeknek. A közfeladatot ellátó személyek ellen elkövetett bűncselekmények esetén általában súlyosabb büntetés szabható ki.

A bírósági levél szerint a Büntető törvénykönyv (Btk.) jelenlegi szövege alapján a pedagógusok még mindig közfeladatot ellátó személyeknek minősülnek, azonban a köznevelési törvény erre vonatkozó része már nem hatályos 2023 január 1-től. Mivel a Btk. a köznevelési törvényre hivatkozik a pedagógusok közfeladati jogállásával kapcsolatban, a jogszabályi háttér hiánya miatt a pedagógusok büntetőjogi értelemben már nem tekinthetők közfeladatot ellátó személyeknek.

A köznevelési törvényt a januárban életbe lépett státusztörvény helyezte hatályon kívül, amely azonban nem tartalmaz olyan bekezdést, ami a pedagógusok közfeladati jogállásáról szólna. Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke felháborítónak tartja ezt a változást, és reméli, hogy a helyzet nem szándékos kormányzati lépés eredménye, hanem egy korrigálható jogalkotói hiba. Totyik Tamás hozzátette, abban bízik, hogy csak egy jogalkotói hibáról van szó, nem szándékos lépés volt a kormány részéről.

A Népszava érdeklődött az ügyben a Belügyminisztériumnál és a Legfőbb Ügyészségnél, de egyelőre nem kaptak választ. A cikk frissítése esetén a Belügyminisztérium válaszát is közölni fogják. A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke abban bízik, hogy a probléma mielőbbi korrigálása megtörténik.

A jogszabályváltozások miatt a pedagógusokat ért támadások enyhébb elbírás alá esnének a bíróságon, ami aggodalomra ad okot, tekintettel arra, hogy nem ritkák az ilyen esetek. Legutóbb például Szolnokon történt egy incidens, ahol egy középiskolai diák ököllel és székkel támadt a tanárára.