Műegyetemi válság: elbocsátások lógnak a levegőben, kormányzati segítség nélkül

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) anyagi nehézségekkel küzd, és a helyzet annyira súlyos, hogy tömeges elbocsátásokra lehet számítani, ha nem érkezik segítség. A kormány azonban nem reagál az egyetem segélykiáltására, ami felveti a büntetés gyanúját a modellváltást elutasító intézménnyel szemben.

A HVG értesülései szerint a Műegyetem pénzügyi helyzete kritikus, és a kormányzati támogatás hiánya miatt az egyetem vezetősége csoportos létszámleépítésre kényszerülhet még az év vége előtt. A helyzet súlyosságát mutatja, hogy a rektor és a dékánok által aláírt levélben arra hívták fel Csák János miniszter figyelmét, hogy a 2024-es évre szánt finanszírozás reálértéken csupán a 20 évvel ezelőtti támogatás 40 százalékát teszi ki. A levélben figyelmeztettek: a finanszírozási hiány olyan mértékű károkat okozhat az egyetem oktatói és kutatói állományában, amelyekből a helyreállítás évtizedekig tarthat.

A Műegyetem vezetése szerint a helyzet annyira komoly, hogy a kormányzati támogatás nélküli többletfinanszírozás hiánya miatt még az idei évben létszámcsökkentésre kerülhet sor. Ez nemcsak a közösség elégedetlenségét váltaná ki, hanem országos visszhangot is generálna, és a károk visszafordíthatatlanok lennének.

A kormány azonban nem reagált a levélre, és nem nyújtott segítséget, ami arra utalhat, hogy a Műegyetem büntetésben részesülhet azért, mert többszöri próbálkozás ellenére is ellenáll a modellváltásnak. A HVG további részleteket a csütörtöki számában közöl az ügyről. A qubit.hu információi szerint Czigány Tibor rektor, bár megtehetné, nem indult újra posztjáért, ami további bizonytalanságot okozhat az egyetem jövőjét illetően.