Ukrán youtuber identitásának lopása: több ezer hamis videó készült

Egy ukrán youtuber, Olga Loiek arcmását és hangját használva készítettek több ezer hamis videót, melyek könnyen megtalálhatóak az interneten, a generatív mesterséges intelligencia segítségével elkövetett csalássorozat nyomai.

A BBC által közzétett információk szerint a videókban egy Olga Loiekhez megtévesztésig hasonlító hamisítvány mandarin nyelven beszél, noha az eredeti Olga sosem tanulta ezt a nyelvet. A tartalmak gyakran az orosz–kínai kapcsolatok fontosságát hangsúlyozzák, vagy termékeket reklámoznak, illetve Kína fejlődését dicsőítik. Ezek a videók egy 300 ezer feliratkozóval rendelkező kínai közösségimédia-csatornán is megjelentek.

Olga Loiek, aki jelenleg a Pennsylvaniai Egyetem hallgatója és családja Ukrajnában él, különösen megdöbbentőnek találta azokat a deepfake videókat, amelyekben az ő arcmását használva Oroszországot dicsőítik. Az NDTV riportjában több ilyen másolatot is bemutattak.

A hamis videók elkészítéséhez használt algoritmust fejlesztő kínai technológiai cég, a HeyGen szóvivője elmondta, hogy rendszerüket feltörték, és így készültek az összesen 4900 felvétel, amelyeken Olga-hasonmás szerepel. A cég a történtek után változtatott biztonsági protokolljain, és letiltotta az ukrán nő arcmásának további felhasználását.

Olga esete rávilágít arra, hogy a jelen korszakban bárkinek a személyazonosságával történhetnek hasonló visszaélések, és ehhez nem szükséges könnyelműen bánni az internetre feltöltött személyes tartalmakkal. Mivel az Egyesült Államok és Kína között nincs szoros együttműködés a mesterséges intelligenciával kapcsolatos csalások leküzdésére, a hasonló problémák megismétlődésére a közeljövőben számítanunk kell. A megoldás lehetne, hogy semmilyen álló- vagy mozgóképet, illetve hangfelvételt nem töltünk fel magunkról az internetre, de ez a közösségi média korában nehezen elképzelhető.