Kormányzati intézkedések a Belső-Erzsébetváros közbiztonságának javítására

A kormány két új rendeletet hirdetett ki, amelyek célja a Belső-Erzsébetváros közbiztonságának javítása, egy új rendőrörs létesítésének és a rendőri jelenlét növelésének lehetőségeivel kapcsolatban. Niedermüller Péter, a kerület polgármestere, üdvözölte, de egyben megkésettnek is nevezte a döntést.

A kedden este kihirdetett rendeletek alapján a kormány vizsgálja egy új rendőrörs létesítésének, valamint a rendőri jelenlét erősítésének lehetőségeit a Belső-Erzsébetvárosban. Niedermüller Péter szerint a kormány ezzel a kerület vezetésének 2019 óta ismételten előterjesztett közbiztonsági javaslataira reagált.

A polgármester szerint a kerület bizonyos részein romlik a közbiztonság, amit egy 2023-as statisztika is alátámaszt: a kiemelt büntetőügyek száma 24 százalékkal nőtt, míg a felderítési arány 41 százalékkal csökkent. Ezt a rendőri jelenlét és szolgálati idő 21 százalékos csökkenésével magyarázta.

Niedermüller kiemelte, hogy a helyzetet nem javította, hogy 2022-ben csupán tizenegy kiemelt rendőrségi razziát tartottak a környéken, ami átlagosan havonta kevesebb, mint egy alkalom. Reméli, hogy a kormány mostani lépése nem csupán kampányfogás, és kész Erzsébetváros segítségét felajánlani a rendőrörs létrehozásához.

Az önkormányzat vagyonkezelője megvizsgálja, hogy rendelkezik-e megfelelő helyiséggel az új rendőrségi egység számára, és kész a rendbehozatalban, valamint a fenntartásban is részt vállalni. A polgármester szolgálati lakásokat is felajánlott a környéken szolgálatot vállaló fiatal rendőröknek, és egyeztetést kezdeményezett a Nemzetgazdasági Minisztériummal és a Belügyminisztériummal a rendeletek végrehajtásáért.