Napelemek hatékonyságának növelése fényvisszaverő felületekkel

Az Ottawai Egyetem kutatói egy egyszerű, de hatékony módszert fedeztek fel, amely 4,5 százalékkal képes növelni a kétoldalas napelemek energiatermelését: egy fényvisszaverő felület alkalmazásával a panelek alatt.

Az Ottawai Egyetem kutatói által végzett kutatás során kiderült, hogy a kétoldalas napelemek alá helyezett fényvisszaverő felület jelentősen, 4,5 százalékkal képes növelni a panelek energiatermelését. Ez a fajta reflektor lehet egy egyszerű fehér felület is, amely így hozzájárul a napelemek hatékonyságának növeléséhez.

Mandy Lewis, az egyetem kutatója és a Progress in Photovoltaics folyóiratban megjelent tanulmány szerzője hangsúlyozza, hogy a reflektorokat közvetlenül a napelemek alá kell helyezni, hogy maximális legyen a hatásuk.

A bifaciális, azaz kétoldalas napelemek, amelyek mindkét oldalukon képesek a napfényt elnyelni és elektromos energiát előállítani, már az 1970-es évek óta léteznek. Azonban a mesterséges talajreflektorok további energianövekedést eredményezhetnek a meglévő technológia mellett.

Kanadában, ahol sok hó esik, a természetes hófelület is szolgálhat fényvisszaverőként, így ahol gyakran van hó, ott nem szükséges mesterséges reflektorokat alkalmazni.

A bifaciális napelemek további előnye, hogy kevesebb helyet foglalnak el, mivel kétoldalas működésük révén kevesebb panelre van szükség, ami sűrűn lakott városokban különösen előnyös lehet.

Az Ottawai Egyetem kutatása még nem ért véget, hiszen az amerikai Nemzeti Megújuló Energia Laboratóriummal kötött megállapodás keretében további felfedezések várhatók a jövőben.