EU-s források kiosztása a láthatáron

A 2021-2027-es időszakra vonatkozó Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz (GINOP Plusz) keretében az idei évben körülbelül 800-850 milliárd forintnyi forrásra jelenik meg felhívás a vállalkozások számára. A program célja, hogy 2030-ra a magyar kis- és középvállalkozások (kkv-k) bruttó hozzáadott értékteremtő képessége növekedjen, és a foglalkoztatási ráta 85 százalékra emelkedjen.

Greinstetter Balázs, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium (KTM) gazdaságfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy az idén hat felhívást terveznek megjelentetni közvetlenül kis- és közepes vállalkozásoknak. Ezenkívül 380 milliárd forint értékben lesz elérhető nulla százalékos kedvezményes vállalati hitelprogram három hullámban. A kkv-technológiai plusz hitel program keretösszege nagyságrendileg 150 milliárd forint lesz, amelyre az ország kevésbé fejlett régióiban lévő vállalkozások április 30-ától nyújthatják be igényeiket.

A helyettes államtitkár hozzátette, hogy négy kutatás-fejlesztési felhívást is terveznek az idén, 200 milliárd forint keretösszeggel. Ezek közül egy része az állami tulajdonban lévő kutatási infrastruktúrák laboratóriumi fejlesztéseire irányul, míg a nagyobb rész a vállalati alap- és iparkutatások, valamint a mikro és kisvállalkozások innovációs tevékenységeinek támogatására szolgál.

A munkaerőpiaci programok is folytatódnak, ahol a keretösszeget emelik, és a szakképzés 4.0 stratégia mentén ágazati képzőközpontok további fejlesztését is tervezik. A felhívások a következő hetekben válnak ismertté, és a tervek szerint ősszel lehet majd beadni a pályázatokat.

A GINOP Plusz különös figyelmet fordít az országon belüli területi egyenlőtlenségek csökkentésére. A négy leghátrányosabb régióba a források 65 százalékát irányítják. A Pest megyei vállalkozások fejlesztése nem kerül hátrányba a fővárosi fejlettségi szint miatt, és a GINOP Plusz keretének mintegy 10 százaléka a fővárosi vállalkozások számára lesz elérhető.