Új-Kaledóniában folytatódnak a zavargások a választási szabályok módosítása miatt

Három fiatal kanak őslakos életét vesztette az új-kaledóniai zavargásokban, amelyek a francia nemzetgyűlés által jóváhagyott választási szabályok módosítása után robbantak ki. Az üzletek és iskolák zárva maradtak, miközben a helyi függetlenségi törekvések miatt kialakult feszültség tovább növekszik.

A francia nemzetgyűlés döntése, amely lehetővé teszi, hogy az Új-Kaledóniában 10 éve élő francia lakosok szavazhassanak a tartományi választásokon, aggodalmat váltott ki a helyi vezetők körében, akik attól tartanak, hogy ez a lépés felhígítja az őslakos kanakok szavazatát. Louis Mapou, Új-Kaledónia elnökének szóvivője szerint a három halott fiatal kanak őslakos volt, és az információt a rendőrségtől kapták.

Emmanuel Macron francia elnök és Louis Mapou új-kaledóniai elnök nyugalomra és párbeszédre szólított fel. A francia kormány szerint a választási szabályok megváltoztatására azért volt szükség, hogy a választások demokratikusak legyenek az ország területén. Macron felajánlotta, hogy párbeszédet folytat Új-Kaledónia függetlenségpárti és függetlenségellenes tábora között.

A Front de Liberation Nationale Kanak et Socialiste (FLNKS), a legnagyobb függetlenségpárti politikai csoport, elfogadta Macron párbeszédre vonatkozó ajánlatát, és hajlandó olyan megállapodásra törekedni, „amely lehetővé teszi Új-Kaledónia számára, hogy az egyenjogúság felé vezető úton haladjon”.

A helyi lakosok, mint a 19 éves Lilou Garrido Navarro Kherachi, aki nyolcéves korában költözött Új-Kaledóniába, és azóta sem tért vissza Franciaországba, a zavargások közepette égő autókat és épületeket láttak Noumeában. Garrido Navarro Kherachi szerint a lakosokat terrorizálják, felfegyverkeztek és megszervezik magukat, hogy megvédjék otthonaikat, és lövéseket lehetett hallani a szomszédságában.

A Decathlon kiskereskedelmi vállalat új-kaledóniai üzletét tíz évnyi kereskedés után az éjszaka folyamán megrongálták, kifosztották és felgyújtották. Az új-kaledóniai kormány közleményben közölte, hogy az iskolák zárva maradnak, miután néhányat megrongáltak.

Macron elnök elítélte az erőszakot és nyugalomra szólított fel az új-kaledóniai tisztviselőknek címzett levelében, amelyet az egyik törvényhozó Facebook-fiókján tettek közzé. A FLNKS szintén elítélte az erőszakot, és felszólította a tüntetőket, hogy oldják fel az útlezárásokat.

A boltok zárva tartása miatt a szoptatós anyák megszervezték, hogy megosszák a tejet azokkal az anyákkal, akiknek már nincs mivel etetniük a csecsemőjüket. Bár Garrido Navarro Kherachi jogosult lenne szavazni az új szabályok értelmében, azt mondja, „a kanak nép iránti tiszteletből” nem fog. Az ő aggodalma az, hogy nem ismeri eléggé Kaledónia történelmét és a kanak nép küzdelmét ahhoz, hogy szavazhasson.