Trump szövetségesei sorra látogatnak a bíróságra, hogy kritizálják az eljárást

Az AP beszámolója szerint a republikánusok sorban zarándokolnak Donald Trump volt amerikai elnök New York-i bírósági tárgyalására, hogy kifejezzék nemtetszésüket az eljárás és az amerikai jogrendszer iránt. Mike Johnson republikánus házelnök is csatlakozott hozzájuk, és "korruptnak" nevezte a folyamatot.

Mike Johnson, az amerikai képviselőház republikánus elnöke, "ámításnak" titulálta Trump elleni manhattani büntetőpert, és kiállt a párt zászlóvivője mellett. Johnson szerint az ügy politikai indíttatású, és nem az igazságszolgáltatásról szól, hanem egy "nevetséges" beavatkozás a választásokba. Hozzátette, hogy "az amerikai nép ezt nem fogja hagyni."

A republikánus kongresszusi képviselők radikális trumpista szárnya nemrég megkísérelte Johnson eltávolítását tisztségéből, de a demokraták mentőövet dobtak neki, így megtarthatta pozícióját. A szavazás megkezdését 11 párttársa támogatta, de Trump által is támogatott Johnson végül pozíciójában maradt.

A héten Johnson mellett Doug Burgum észak-dakotai kormányzó, Byron Donalds floridai képviselő és J. D. Vance ohiói szenátor is megjelent a manhattani bíróságon, hogy kritizálják a volt elnök elleni pert. Mindhárom politikust esélyesnek tartják Trump alelnökjelölti posztjára is.

A bíróság korábban nyilatkozattételi tilalmat rótt ki Trumpra, hogy ne befolyásolja az ügyben részt vevő tanúkat és esküdteket. A tilalom megszegése miatt eddig 10 ezer dollár büntetést szabtak ki rá, de politikai szövetségeseit ez a korlátozás nem érinti.