Törökország az orosz olaj újracsomagolásával kerüli meg az EU szankcióit

Az Európai Unió által bevezetett szankciók ellenére Törökország növelte az orosz olaj importját és az EU-ba történő exportját, úgy tűnik, hogy az orosz olajat újracsomagolva juttatják el Európába.

Az Európai Unió 2023 februárjában hozott döntése, mely megtiltotta az orosz üzemanyag importját, nem tűnik hatékonynak, hiszen Törökország jelentősen megnövelte az EU-ba szállított gázolaj mennyiségét, miközben az orosz olaj importja is emelkedett. A Politico szerint a török címkével ellátott orosz olajat az európai kikötők, például a görögök, probléma nélkül fogadják.

A szankciók bevezetése óta egy év alatt Törökország 105 százalékkal növelte az orosz olaj vásárlását, míg az EU-ba irányuló üzemanyagexportja 107 százalékkal emelkedett. Ceyhan kikötőjébe érkező gázolaj 92 százaléka Oroszországból származott, és az onnan exportált olaj 85 százaléka az EU-ba került. Katona Viktor szakértő szerint "nagyon valószínű", hogy ezek az exportok valójában újracsomagolt orosz üzemanyagot jelentenek.

A szankciók kijátszásának köszönhetően Oroszország jelentős, körülbelül 3 milliárd eurós (1158 milliárd forint) bevételre tett szert. Törökország számára is előnyös ez az ügylet, különösen mivel az EU-s csatlakozási tárgyalásaik elakadtak, így nincs indokuk a szankciókat szigorúbban érvényesíteni. Az EU-nak szigorúbb intézkedéseket kell hoznia, ha meg akarja akadályozni az orosz olaj beáramlását az európai kikötőkbe.