Rómaifürdői fasor: tiltakozás a fakivágások ellen

Rómaifürdőn, a Rozgonyi Piroska utcában több mint száz éve telepített évszázados vadgesztenyefasor fáira kivágást előíró fadiagnosztikai adatlapok kerültek, ami ellen a helyiek tiltakoznak. A főtájépítész szerint a fák városiasodás és klímaváltozás miatt szenvednek, és a Főkert által kezelt 280 fából 35-öt találtak veszélyesnek.

A helyi lakosok aggódva figyelik a védett fasorban tervezett fakivágásokat, melyeket a Főkert Kertészeti Divíziója döntött el. A fákra kihelyezett adatlapokon a "kivágás" szó olvasható, bár sokan letépték ezeket a papírokat. Ébert Ágoston, a helyi lakos és nyugdíjas építész, aki az egykori Római Fürdőtelep Egyesület jogutódjának is tagja, a fák sorsát szívén viseli és kritizálja a korábbi koronaformálásokat, valamint a Főkerttel való egyeztetés hiányát.

Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze szerint a fakivágások szükségességét a fák állapotának veszélyessége indokolja, és a Főkert felelősséggel tartozik a biztonságért. A főtájépítész hozzátette, hogy a fakivágásokat két kategóriába sorolhatjuk: a szakmailag indokolt és az építkezések miatt szükséges kivágásokra.

A Főkert rendszeresen vizsgálja a fővárosi fákat, és most kerültek sorra a Rozgonyi Piroska utcai fák. A fák állapotát műszeres vizsgálatokkal is ellenőrzik, és ha veszélyesnek találnak egy fát, akkor a munkálatok előtt két héttel kifüggesztik a favizsgálati adatlapot. A helyi lakosok reakciói esetén helyszíni bejárást is szerveznek, ahol a szakemberek részletesen elmagyarázzák a problémákat.

A főtájépítész szerint a városi körülmények és a klímaváltozás miatt egyre kevesebb a várostűrő fafaj. A Rozgonyi Piroska utcai fák helyére dendrológusok fogják megvizsgálni, milyen fajok lehetnek alkalmasak. A platánok például már nem tűnnek megfelelőnek a városi környezetbe, míg a piros virágú vadgesztenye jobban ellenáll az aknázómolyoknak és kisebb méretük miatt jobban elférnek a házak között.

Bardóczi Sándor kiemelte, hogy a fakivágások elleni tiltakozás érthető, de a biztonság és a felelősségvállalás miatt néha elkerülhetetlenek. A fakivágások gyakran a közművesek vagy az útépítő cégek munkái miatt válnak szükségessé, és nem a Főkert rosszindulatából történnek.