Tízezrek kapnak csomagot a Nemzeti Választási Irodától

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) a héten megkezdte a külföldön élő magyar választóknak szánt szavazási levélcsomagok postázását, akik levélben adhatják le szavazatukat az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak választásán.

A június 9-i EP-választáson a külföldön élő magyar állampolgárok levélben szavazhatnak, feltéve, hogy sem Magyarországon, sem az EU más tagországában nem rendelkeznek állandó lakcímmel. A szavazáshoz szükséges regisztrációt az NVI-nél kellett megtenniük szerdán 16 óráig. Az NVI több mint 126 ezer külhoni magyar választót vett fel a névjegyzékbe, és közülük 101 500-nak már elküldték a szavazási levélcsomagot.

A szavazási levélcsomagok tartalmazzák a szavazólapot, az azonosító nyilatkozatot, a belső borítékot, a válaszborítékot, amely a Nemzeti Választási Irodának van címezve, valamint a szavazás módjáról szóló tájékoztatást. A Nemzeti Választási Bizottság május 9-én hagyta jóvá az EP-választás szavazólapjainak képét, és a jogorvoslati határidő letelte után kezdhettek hozzá a nyomtatásukhoz.

Azok a választópolgárok, akik személyesen kívánják átvenni a szavazási levélcsomagjukat, május 25-től tehetik meg a kijelölt helyszíneken, amelyek között külképviseletek és határ menti települések is találhatók. A levélcsomagokat munkanapokon 9 és 16 óra között lehet átvenni, egészen június 8-ig, valamint a szavazás napján a szavazás ideje alatt. A személyes átvételkor érvényes fényképes igazolvánnyal kell igazolni a személyazonosságot, és ha szükséges, további dokumentumok bemutatására is sor kerülhet.

A választók dönthetnek arról, hogyan juttatják vissza a szavazatukat az NVI-hez. A válaszborítékot ingyen feladhatják postán, ebben az esetben a levélnek június 9-én 19 óráig kell megérkeznie az NVI-hez. Térítés ellenében külképviseletre is címezhetik, ahol a külképviseleti szavazás végéig kell megérkeznie a levélszavazatnak. Magyarországon bármelyik országgyűlési egyéni választókerületi választási irodában is leadható a válaszboríték a szavazás napján 6 és 19 óra között, illetve a külképviseleteken a szavazást megelőző két hétben munkanapokon. Szabadkán, Beregszászon és Ungváron hosszabbított nyitvatartással fogadják a levélszavazatokat, ott reggel 6-tól este 8 óráig biztosítják a szavazási iratok átvételét és a kitöltött szavazólapok leadását.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat keretében jelenik meg ez a cikk, de az Európai Parlament a tartalomért felelősséget nem vállal.