Tizenegy áldozat egy chiapasi lövöldözésben

Tizenegyen vesztették életüket egy lövöldözésben, amely a Mexikó déli részén található Chiapas államban tört ki. A térség, amely a kábítószer- és emberkereskedelem fontos tranzitútvonala, a Sinaloa és a Jalisco kartellek közötti harc színtere.

A tragikus esemény helyi idő szerint kedden történt Chicomuselo városában, amely a kábítószer- és emberkereskedelem útvonalán helyezkedik el. Az állam ügyészsége megerősítette a haláleseteket, és bár a térségben a hét elején a kábítószerbandák közötti összecsapások is előfordultak, a lövöldözés során több civil is életét vesztette.

Chiapas állam, amely Guatemalával oszt meg határt, a két nagy kábítószerkartell, a Sinaloa és a Jalisco ádáz küzdelmének helyszíne. A bűnözői csoportok a helyi lakosságot is próbálják bevonni az erőszakos tevékenységeikbe, és ellenőrzésük alatt tartani az ember-, kábítószer- és fegyvercsempészeti útvonalakat. Ennek következtében sokan kényszerültek elhagyni otthonaikat a folyamatos összetűzések miatt.

A közösségi médiában több olyan videó megjelent, amelyen a háttérben lövések hallatszanak, egy felvételen pedig fegyveresek egy földön fekvő, de még életben lévő férfit rugdosnak, késsel szúrnak le, valamint fegyvereikkel ütlegelik. Az MTI szerint nem csupán összecsapásról, hanem civilek elleni mészárlásról van szó Chicomuseloban, ahol az egyik beazonosított áldozat egy 17 éves diáklány volt. A felvételek egy részén látható vértócsában fekvő holttestek látszanak, valamint a háttérben látható, ahogy a környék házai lángolnak.

Isain Mandunajo mexikói újságíró arról is írt, hogy a vérengzés helyszínétől 20 kilométerre állomásozott a mexikói hadsereg egy alakulata, akik jelentést is kaptak a kartellek mozgósításáról, mégsem tettek semmit, hogy megakadályozzák a mészárlást. Az államban zajló erőszakos összecsapások miatt már több ezren kényszerültek elhagyni otthonukat.