Itt a nagy bejelentés! - Atomerőművet épít Szlovákia az oroszok kizárásával

A szlovák kormány szerdai ülésén döntött arról, hogy Bohunicében egy harmadik atomerőművi blokkot építenek fel, kizárólag szlovák állami tulajdonban, az orosz Roszatom kizárásával.

A projekt előkészítését már hétfőn Robert Fico szlovák miniszterelnök is említette egy sajtótájékoztatón, ahol a gazdasági tárcavezető utalt arra, hogy az oroszok nélkül tervezik a beruházást, és most a kormány is megerősítette ezt a szándékot. A gazdasági és a pénzügyminisztereknek októberig kell kidolgozniuk a projekt kereteit, beleértve a beruházás finanszírozásának részleteit és a kivitelező kiválasztására irányuló tendert.

A tervek szerint egy maximum 1200 MW-os atomerőművi blokk építésére irányuló tendert még a jelenlegi kormányciklus alatt, vagyis 2027-ig szeretnék lebonyolítani. Denisza Szakova a Reuters tudósítása alapján kijelentette, hogy politikai szempontból kizárt, hogy az orosz technológiát használják, és várakozásaik szerint a világ vezető atomenergiai vállalatai érdeklődni fognak a lehetőség iránt. Szakova hozzátette, hogy francia, amerikai vagy koreai cégek felől várják az érdeklődést.

A régióban más országok is terveznek nukleáris beruházásokat: Csehország négy blokkot építene, amelyek iránt a francia EDF és a dél-koreai KHNP érdeklődik, míg Lengyelország az amerikai Westinghouse-szal tervezi megvalósítani első atomerőművét. Magyarországon pedig már tíz éve döntöttek a Paks II. projekt orosz fővállalkozóval, a Roszatommal való együttműködésről, amelynek vezérigazgatója nemrégiben jelezte, hogy a kínaiak is részt vehetnek a projektben, és a kínai elnök budapesti látogatása során a két kormány együttműködési megállapodást kötött a nukleáris energiatermelés területén.

Magyarországgal ellentétben Szlovákia erősen dolgozik azon, hogy függetlenítse magát az orosz nukleáris ipartól, annak ellenére, hogy függősége nagyobb, mint Magyarországé. Szlovákia jelenleg összesen 8 darab VVER-440-es típusú reaktort üzemeltet, 4-et a bohunicei, 4-et a mochovcei (mohi) atomerőműben, amelyek az ország áramtermelésének mintegy 59 százalékát adják. A nukleáris erőműveket üzemeltető Slovenské Elektrárne 2023 nyarán állapodott meg az amerikai Westinghouse-szal fűtőelemek szállításáról a szovjet típusú reaktorokhoz, amelyekhez jelenleg csak az amerikai cég képes Oroszországon kívül fűtőelemeket gyártani.