Szijjártó Péter máltai luxusrepülő bérlése Kambodzsába

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hivatali útjaira összesen 264 millió forintért béreltek holland luxusjetet 2023-ban, most pedig két ázsiai útját mutatjuk be, amelyekre máltai bejegyzésű magángépekkel utazott.

A külügyminiszter magángépes útjait összegző cikkünkben bemutatott utak közül most két ázsiai utat vizsgáltunk meg, amelyekre máltai bejegyzésű magángépekkel utazott Szijjártó Péter. A 2021-ben közadatigénylésben kapott információk alapján Szijjártó legalább 65 alkalommal bérelt magánrepülőt hivatalos útjaihoz.

Kambodzsa és Thaiföld 140 millióért

A külügyminiszter egyik vizsgált utazása 2020 novemberében történt, amikor Kambodzsába és Thaiföldre látogatott. Az utazás során Szijjártó Covid-tesztje pozitív lett, így a thaiföldi programjait le kellett mondania, és előbb hazatért, ami kisebb diplomáciai bonyodalomhoz is vezetett. Ennek ellenére az út költsége még így is csaknem 140 millió forintot tett ki.

Japán és Azerbajdzsán ismeretlen összegért

A másik vizsgált út 2021-ben történt, amikor Szijjártó Japánba és Azerbajdzsánba utazott. A külügyminisztérium nem rendelkezik adatokkal az út költségeiről, és a kérdéseinkre sem válaszoltak, így a költségek mértékét nem tudjuk. A lap emiatt panaszt tesz a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál.

Luxuskörülmények között utazott Szijjártó

A két hivatali út során Szijjártó a VistaJet magánrepülőgépes társaság jetjeit használta, amelyek a cég európai, máltai bejegyzésű flottájához tartoznak, és 9H- kezdetű lajstromjellel repülnek. A Budapest-Oszaka-Tokió-Baku-Budapest út során a 9H-VJW lajstromjelű Bombardier Global 6000 típusú jettel utazott, míg a Kambodzsa és Thaiföldet érintő úton a 9H-VJC lajstromjelű gépet használta, ami szintén egy Bombardier Global 6000 típusú gép, tehát ugyanúgy 14 főt tud szállítani luxus körülmények között.

Rendszeresen magánrepülőzik

Szijjártó Péter rendszeresen használ magánrepülőgépeket hivatalos útjaihoz, amikor a honvédségi jetek nem állnak rendelkezésre. A miniszter saját magának engedélyezheti a menetrendszerinti járatok helyett más utazási eszközök igénybevételét, és a magánrepülőgépek jellemzően magasabb komfortot és felszereltséget kínálnak.

Brassai Kornél