Szentkirályi Alexandra hangfelvétellel igazolta Karácsony Gergely autósok szembeni tervét

Szentkirályi Alexandra, a Fidesz főpolgármester-jelöltje egy hangfelvétellel igazolta korábbi állítását, miszerint Karácsony Gergely főpolgármester kitiltaná Budapest utcáiról a tíz évnél idősebb gépkocsikat.

Szentkirályi Alexandra a közösségi oldalán megosztott egy hangfelvételt, amelyen Ámon Ada, a Klímaügynökség vezetője az autós közlekedés szűkítéséről és drágításáról beszél. Az Index beszámolója szerint a főpolgármester-jelölt azt állította, hogy Karácsony Gergely és Ámon Ada titokban dolgozott a terven, amelyet próbáltak letagadni, de végül lebuktak. A Belügyminisztérium adatai alapján jelenleg 440 ezer, tíz évnél idősebb autó közlekedik a fővárosban, ami a budapesti gépkocsik 61 százalékát teszi ki. Szentkirályi Alexandra szerint ez a terv káoszt okozna és az embereket sanyargatná. "A főpolgármester sajnálta a pénzt P+R parkolókra, de most elvenné az emberek pénzét. Felháborító, ilyen döntést nem lehet a budapestiek feje felett meghozni" – fejtette ki a főpolgármester-jelölt.

Karácsony Gergely cáfolta az állítást

Karácsony Gergely főpolgármester a közösségi oldalán egy hozzászólásban adott rövid választ arra a kérdésre, hogy mi igaz abból, hogy kitiltanák Budapest utcáiról a tíz évnél idősebb gépkocsikat: „semmi″. A főpolgármester május 9-én találkozott a Magyar Autóklub vezetőségével, és az egyeztetésen egy nemzetközi navigációs cég által közölt adatokra hivatkozva kijelentette, hogy Budapesten 2019 óta csökkent a torlódások mértéke. Karácsony Gergely azt is jelezte, hogy a következő ciklus fejlesztéseivel kapcsolatban is megmarad a partnerség a Magyar Autóklubbal.

Romaügyi biztost és városházi főosztályt kérnek a főpolgármester-jelöltektől a budapesti romák

A Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat (FRNÖ) újra nekifutna Karácsony Gergely főpolgármesternél a korábban egyszer már visszautasított szakmai javaslatával, amely ezúttal még bővítette is a listáját, és kérését elküldte Karácsony két kihívójának, Szentkirályi Alexandrának és Vitézy Dávidnak is. Az FRNÖ május 13-i ülésén hozott döntések alapján három dolgot kért a jelöltektől: legyen romaügyi biztosa Budapestnek, hozzanak létre romaügyi főosztályt a Városházán, és legyen minden kerületben esélyegyenlőségi és információs iroda. A roma lakosság kulturális, oktatási, szakmai és szociális kérdéseinek összehangolását a romaügyi biztostól, az EU-s források felkutatását a városházi főosztálytól, míg a kerületi irodáktól a problémamegoldást várja a romák budapesti kisebbségi önkormányzata. A javaslatcsomag egy része már ismerős lehet, hiszen részben ezt kérte már az FRNÖ Karácsonytól, még 2021-ben. De végül semmi sem lett a romaügyi főosztályból és az azt vezető biztos kinevezéséből, ahogy az akkor még nem 23 kerületi, hanem egyetlen fővárosi esélyegyenlőségi iroda létrehozásából sem. Pedig az esélyegyenlőségi iroda létrehozása Karácsonynak a 2019-es főpolgármester-jelölti programjában is szerepelt, de a Városháza azzal dobta vissza a tervet, hogy "külön szervezeti egység létrehozatala nem látszik indokoltnak", mert elegendőnek tűnik, hogy "az esélyegyenlőségi szempontok általánosan érvényesülnek az önkormányzat működése során".