A Stellantis kínai elektromos autókkal hódítja meg Európát

Az Alfa Romeo, a Citroën és az Opel gyártójaként ismert Stellantis autóipari csoport a Leapmotor T03 miniautóval készül meghódítani az európai piacot, amely a tervek szerint szeptembertől lesz kapható több európai országban.

A Leapmotor T03 modellje lehet az európai újautó-piac legolcsóbb elektromos hajtású modellje, amennyiben a Stellantis tervei valóra válnak és szeptembertől elérhető lesz Belgiumban, Franciaországban, Görögországban, Hollandiában, Németországban, Olaszországban, Spanyolországban, Portugáliában és Romániában.

A kis méretű, 75 lóerős T03 akár 265 kilométeres hatótávval rendelkezik a WLTP szabvány szerint, és közvetlen versenytársnak ígérkezik a Dacia Spring és a Citroën e-C3 modellekkel szemben. A Stellantis elnöke, Carlos Tavares hangsúlyozta, hogy a csoport nem hagyhatja, hogy a kínai gyártók uralják az elektromos autók legolcsóbb árszegmensét Európában.

A Leapmotor, amelyet 2015-ben alapítottak és 2019 óta gyárt autókat, 2023-ban került a Stellantis érdekeltségébe, amikor a cég 21 százalékos tulajdonrészt szerzett benne, kifejezetten az európai piacra lépés előkészítésére. A márka 2022-ben 144 ezer autót adott el.

A Stellantis és a Leapmotor közötti megállapodás idején az Európai Unió éppen azt vizsgálta, hogy a kínai gyártók milyen állami támogatást kapnak az európai terjeszkedéshez. Tavares szerint a további fejlemények határozzák meg, hogy elindul-e a Leapmotor autóinak gyártása Európában, amely a Stellantis lengyelországi Tychy-ben található üzemében történhet.

A Leapmotor autók gyors alkatrészellátását külön megállapodás biztosítja, és a tervek szerint a Stellantis-márkák meglévő kereskedéseiben is kaphatók lesznek. A következő években az Egyesült Királyságban, Dániában és Svájcban is megjelennek, így 2026-ra összesen ötszáz helyen lesznek elérhetők Európában.

A Stellantis nem csak a T03 modellel készül bevonulni az európai piacra, hanem a közepes méretű C10 SUV-val is, amely akár 420 kilométeres hatótávval rendelkezik, és létezik belőle plug-in hibrid változat is, amelynek forgalmazási lehetőségét szintén vizsgálják.