Schiffer András: Vendégjog egy szuverén jogállamban

Orbán Viktor szerint Magyarországon véleménynyilvánítási szabadság uralkodik, de a vendégek jogait is tiszteletben kell tartani, ami összehangolást igényel a két jog között. Schiffer András ezzel szemben úgy véli, hogy a miniszterelnök érvelése több sebből vérzik.

Tizenhárom évvel ezelőtt Schiffer András tiltakozott a magyarországi kínai vallási közösség utcákról való eltávolítása ellen, amikor Ven Csia-pao kínai miniszterelnök látogatott Budapestre. Emlékeztetett Kövér László és Semjén Zsolt korábbi, az emberi jogok melletti kiállására, és bírálta a kormányt, hogy gazdasági érdekek mentén Kínát tekinti példának. Gyurcsány Ferenc dicsérte a Fidesz Kína-politikáját Ven Csia-pao látogatásának kapcsán. Orbán Viktor a tüntetőkkel szembeni fellépésre reagálva azt mondta, hogy a törvény adta lehetőségeken belül lépnek fel azokkal szemben, akik Magyarország érdekeit sértik.

Nemrégiben Hszi Csin-ping kínai elnök látogatása alkalmával a magyar rendőrség ismét vegzálta a tibeti aktivistákat. Orbán Viktor a Telex kérdésére válaszolva kijelentette, hogy Magyarországon véleménynyilvánítási szabadság van, de a vendégek jogait is tiszteletben kell tartani, és nem engedik meg, hogy a látogatások értékét lerombolják.

Schiffer András szerint azonban a miniszterelnök által emlegetett "vendégjog" nem létezik az Alaptörvényben, és az Alkotmánybíróság döntései is a véleménynyilvánítási szabadság és a gyülekezési jog fontosságát hangsúlyozzák. Az Alkotmánybíróság szerint az alapjogok korlátozása csak akkor alkotmányos, ha az arányos és szükséges, és a legenyhébb eszközt kell alkalmazni.

A Kúria egy döntésében kimondta, hogy a gyülekezési jog korlátozásakor a hatóságnak értékelnie kell a közrendre gyakorolt hatást, és csak szükségesség és arányosság alapján korlátozhatja a gyűlést.

Schiffer András szerint Orbán Viktor a jogkorlátozásokat politikai haszon reményében alkalmazza, és ez a jogállamiság elveivel ellentétes. A szerző felhívja a figyelmet arra, hogy a magyar kormány kritikája a brüsszeli polgármester fellépése ellen önellentmondásos, hiszen hasonló korlátozásokat alkalmaznak itthon is.

Végezetül Schiffer András arra kérdez rá, hogy mennyire szuverén egy olyan ország, ahol a vendégjog alapján a látogatók szabadon inzultálhatják az állampolgárokat, és hogy ki fogja komolyan venni Magyarország álláspontját a nemzetközi ügyekben, ha a kormány nem áll ki az elnyomottak mellett.