Öt lövés dördült: felkavaró videón, ahogy lelövik Robert Ficot

A TA3 televízió közzétette a videót, mely a merénylet pillanatait örökíti meg.

A felvételen egyértelműen látható, ahogy Robert Fico a kordon felé halad, hogy köszönjön a megjelent tömegnek. Ebben a pillanatban Juraj C., aki kék inget visel, előlép a tömegből, jobb kezével előránt egy fegyvert, és lövések zaja hallatszik. A politikus testőrei csak a lövések eldördülése után tudnak beavatkozni, és azonnal lefogják a támadót.

Kiderült, hogy a támadó, Juraj Cintula 2016-ban rendszeresen találkozott a Slovenskí branci nevű szervezettel, amelyeket fényképek dokumentáltak. Ez a szervezet a Facebook-oldalán íróként és publicistaként jelölte meg Cintulát, közölte is az írásait. Ezekben a férfi bírálta a menekülteket és az államot, és nyíltan támogatta a szervezetet, amelynek nem hivatalos félkatonai jelleggel bírtak. Kapcsolatban álltak különféle szélsőségesekkel, és oroszpárti orientációjuk volt. 2022-ben beszüntették a tevékenységüket.

Juraj Cinfula fia megerősítette az Aktuality.sk-nak, hogy az apja legálisan birtokolt fegyvert, ám a tettén ledöbbent. „Fogalmam sincs, mit akart apa, mit tervezett, miért történt, Azt el tudom mondani, hogy nem szavazott rá. Ennyit tudok róla mondani. Talán valami rövidzárlat volt, nem tudom” – mondta a sajtó megkeresésére.

Este fél nyolc körül aztán előkerült egy felvétel, amelyen állítólag a rendőrségi kihallgatás előtt néhány mondatban megszólal a merénylő. Juraj Cintula a videóban elmondja: egy hónapja tervelte ki, hogy végez Robert Ficóval.Nem értek egyet a kormány politikájával. A médiát felszámolják, miért támadják az RTVS-t? Miért rúgták ki Mazákot?” – mondja a férfi a ta3 televízió által közölt videóban.

A miniszterelnök hogylétéről friss információk is érkeztek. Erik Tomáš, szlovák munka-, szociális és családügyi miniszter elmondása szerint a kormányfő állapota továbbra is súlyos, és még jelenleg is műtik. Tomáš szerint hosszabb operációról van szó, mert a támadó több belső szervet is eltalált. A TA3, szlovák televízió szerint Robert Fico sikeres műtéten esett át, állapota stabil, és kommunikál. A támadó a miniszterelnök hasát, medencéjét és ujját lőtte meg. A Napunk információi szerint a műtét 3 óra 40 percig tartott, és Fico jelenleg mélyaltatásban van, sok vért vesztett, egy golyó a mellkasában maradt, egy pedig a beleiben okozott sérülést, illetve egy másik az egyik végtagját sebesítette meg. Az orvosok mindent elkövettek a kormányfőért, és most már az ő szervezetén múlik, miként sikerül megküzdeni a sérüléseivel.