Rekordbevétel és jelentősen visszaeső profit a Waberer'snél

A Waberer's gyorsjelentése alapján az év első három hónapjában rekordbevételt ért el a vállalat, azonban az eredményesség jelentősen visszaesett. A Nemzetközi Fuvarozás és Szállítmányozási szegmens EBIT-szinten veszteséges lett, és az adózott eredmény közel 90 százalékkal esett vissza, amit az euró/forint árfolyam változása és az alacsonyabb kamatbevételek befolyásoltak.

A Waberer's árbevétele az első negyedévben 11,3 százalékkal, 196,7 millió euróra nőtt, ezzel új negyedéves rekordot állított fel a társaság. Az EBIT azonban 24,1 százalékkal csökkent a tavalyi év azonos időszakához képest, amit a Szerződéses Logisztikai és Biztosítási szegmens javuló teljesítménye sem tudott ellensúlyozni. Az EBIT eredmény csökkenésének okai között szerepel az ipari termelés volumenének csökkenése Németországban, Olaszországban és Magyarországon, a kiskereskedelem gyenge teljesítménye, valamint az útdíjak jelentős emelkedése.

A Waberer's negyedéves nettó eredménye 1,1 millió euró volt, ami 9,3 millió eurós, vagyis 89,5 százalékos csökkenést jelent. Az adózott eredmény csökkenését az alacsonyabb EBIT, a forint euróval szembeni gyengülése, a magasabb látens adó, valamint a megvalósított beruházások és akvizíciók miatti alacsonyabb kamatbevétel okozta.

A Szerződéses Logisztikai szegmens árbevétele 16,9 százalékkal, 58,5 millió euróra nőtt, a Fuvarozási és Szállítmányozási szegmensé 6,4 százalékkal, 118,4 millió euróra, míg a Biztosítási szegmensé 21,4 százalékkal, 23 millió euróra. A Szerződéses Logisztikai szegmens növekedése az áremelkedéseknek és az új projekteknek köszönhető, a Fuvarozási és Szállítmányozási Szegmens növekedése pedig az alvállalkozók által végrehajtott szolgáltatások bővülésének. A biztosítási szegmens árbevétele forintban számolva 21,3 százalékkal bővült.

Az EBITDA 22,1 millió eurót ért el, ami 1,5 millió eurós, azaz 6,4 százalékos csökkenés. Az EBITDA margin értéke 11,2 százalék volt. Az ITS szegmens EBITDA-csökkenését a RCL és a Biztosítási szegmens növekedése nem tudta ellensúlyozni.

Az RCL szegmens EBIT-je 4,6 millió eurót ért el, ami 7,8 százalékos EBIT marzsnak felel meg. Az ITS szegmens EBIT teljesítménye -2 millió euró volt, míg a Biztosítási szegmens EBIT-je 5,9 millió eurót ért el 25,8 százalékos EBIT marzs mellett.

Barna Zsolt, a Waberer's elnök-vezérigazgatója szerint a cégcsoport jelentős negyedéven van túl, és a stratégiai akvizíciók, valamint a logisztikai központ fejlesztések hozzájárulhatnak a cégcsoport eredményességének javulásához az év második felében. A vállalat továbbra is tartja magát a 2024-es év elején közzétett előrejelzéséhez, amely szerint a konszolidált árbevétel megközelítheti az 800 millió eurót, az EBIT pedig meghaladhatja a 40 millió eurót. A közgyűlés jóváhagyása alapján a Waberer’s a tavalyinál 20 százalékkal magasabb, 120 forintos részvényenkénti osztalékot fizet.

„A stratégiánk végrehajtása szempontjából jelentős negyedéven van túl a Waberer’s Csoport. Fontos, a cégcsoport további növekedését elősegítő akvizíciókat zártunk 2024 első negyedévében, ilyen volt a PSP Csoport és a szerbiai MDI is. Illetve, újabb logisztikai központ fejlesztést kezdtünk el Debrecenben és a célegyenesbe érkezett az Ecseren épülő raktárunk építése is. Várakozásaink szerint ezek a beruházások és az ecseri raktárlogisztikai operáció már az év második felében érdemben tudja támogatni a cégcsoport eredményességét. Emellett a tőkepiaci aktivitásunkat is növeltük, a közgyűlés jóváhagyása alapján az előző évihez képest 20 százalékkal magasabb, 120 forintos részvényenkénti osztalékot fizetünk” – emelte ki Barna Zsolt, a Waberer’s International elnök-vezérigazgatója.