Putyinék nem számítanak a háború idén történő befejezésére, és Kína Magyarországot fontos partnernek tekinti

Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök és az orosz politikai elit nem várja, hogy az idei évben véget érjen az ukrajnai háború. Ezt a nézetet fejtette ki az Index Frontvonal című műsorában, ahol a kínai elnök magyarországi látogatásáról is beszélt.

Tarjányi Péter elmondása alapján Putyin nem egy katonát, hanem Andrej Belouszov gazdasági szakembert kérte fel az orosz honvédelmi miniszteri poszt betöltésére. A szakértő szerint ez arra utal, hogy Putyin a szovjet időket idéző tervgazdálkodásos modellre szeretné átállítani az orosz gazdaságot, amely már most is egyfajta hadigazdálkodásra állt át.

A biztonságpolitikai szakértő úgy véli, hogy a korábban érinthetetlennek tűnő Szergej Sojgu leváltása nem jelent földcsuszamlásszerű változást Oroszországban. Putyin döntése mögött gazdasági szempontokat lát, amelyek szerint a politikai vezetés hosszú háborúra készül, és ennek megfelelően növelik a hadiipari kiadásokat.

Tarjányi Péter figyelmeztetett arra is, hogy a hadigazdálkodásra való átállás veszélyeket rejt magában. Bár rövid távon előnyös lehet a gazdaságnak, hosszú távon fenntarthatatlan lehet ez a modell, amint azt a Szovjetunió esete is mutatja.

A kínai–magyar kapcsolatokat érintve Tarjányi Péter pozitívan értékelte Hszi Csin-ping kínai elnök múltheti budapesti látogatását, kiemelve, hogy Magyarország fontos partner lett Kínának. Ugyanakkor megjegyezte, hogy a nyugati szövetségesek, különösen az Egyesült Államok, nem nézik jó szemmel ezt a közeledést.

A biztonságpolitikai szakértő szerint az Orbán-kormány helyesen járt el, amikor nem kötött katonai megállapodásokat Kínával, így Brüsszel és Washington nem kifogásolhatja ezt a lépést. Azonban felhívta a figyelmet arra is, hogy Kína célja lehet, hogy Magyarországon keresztül befolyásolja Európát, és ezzel növelje politikai céljainak sikerességét a térségben.