Parragh László: Az ideális munkaerő importja és a bérfelzárkóztatás

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint az ideális munkaerő importja a fehér bőrű, keresztény kultúrájú, európai gondolkodású emberekből állna, de ez a munkaerő "kifogyott".

Parragh László az ATV Egyenes beszéd című műsorában beszélt a magyar munkaerőpiac helyzetéről és egy lehetséges bérfelzárkóztatási programról. Kifejtette, hogy az elektromos autókra való átállás lassú folyamat lesz, mivel egy autó átlagos élettartama 18-20 év, így nem várható el, hogy a gépjárműpark gyorsan lecserélődjön.

Az iparkamara elnöke rámutatott, hogy Magyarország természeti erőforrásai szerények, csupán a víz és a humántőke áll rendelkezésre. A munkaerőpiac már nem olyan feszes, de a munkaerő fogy, és a korosztályok előrehaladtával egyre kevesebb munkavállalóra lehet számítani, még akkor is, ha a foglalkoztatási rátát sikerül növelni.

Parragh szerint az ideális munkaerő a fehér bőrű, keresztény kultúrájú, európai gondolkodású emberekből állna, de ez a munkaerő már nem áll rendelkezésre, mivel a Balkán "kifogyott", Ukrajna munkaképes lakosságának jelentős része elmenekült, így marad a Távol-Kelet.

A nyugaton dolgozó magyar munkavállalók hazacsábításának lehetőségéről elmondta, hogy a bérek emelése elengedhetetlen. Egy olyan bérfelzárkóztatási programot kell kialakítani, amely hosszú távon és közmegegyezés alapján közelíti meg a magyar béreket a nyugat-európaiakhoz. Megjegyezte, hogy hiába történik Magyarországon 10-20 százalékos béremelés, ha az osztrák bérek magasabb bázisról emelkednek.

Parragh László szerint lehet álmokat kergetni, hogy 2030-ra utolérjük Ausztriát, de a realitásokat kell szem előtt tartani.