19 éve nem látott pofont kapott az aranymezes Ferencváros: kupagyőztes a Paks

A Paks klubtörténelmi kupagyőzelmet aratott a Magyar Kupa 2023–2024-es döntőjében 2–0-ra felülmúlva a rekorder Ferencvárost. A tolnai alakulat a ráadás perceiben, a 98. és a 122. percben született góllal győzte le a fővárosiakat.

Telt házas mérkőzést jövendölt a Magyar Kupa főszponzora, a MOL-csoport kommunikációs igazgatója a 115 éves sorozat fináléjára. Majdnem bejött, bár a Bozsik-program részeként a Magyar Labdarúgó-szövetség több mint tízezer futballista-palántát látott vendégül szerda este a Puskás Arénában, ahol végül 51 ezer néző előtt került megrendezésre a döntő.

Érdekesség, hogy bár a Magyar Kupát először 1909-ben írták ki, a mostani döntő nyertese „csupán" a 84. aranyérmet vihette haza. A kupát az első- és a második világháború környékén sem rendezték meg hosszabb időn át, majd az ötvenes-hatvanas években is akadtak kimaradások.

Az FTC ritkán veszít Magyar Kupa-döntőt, ha eljut ideáig: az eddigi 33 fináléjából 24-et tudott megnyerni a IX. kerületi csapat, legutóbb 2005-ben esett meg az együttessel hasonló. Az FTC előtt adódtak a meccs elején a nagyobb lehetőségek, de a paksiak hősiesen védekeztek.

Az első paksi lehetőségre egészen a 16. percig kellett várni, ekkor a korábbi NB I-es gólkirály, Hahn János támadta le ferencvárosi kaput őrző Varga Ádámot, kicsikarva egy sarokrúgást. A meccs első felében a ferencvárosi rohamok helyett kiegyenlített mezőnyjáték vette át.

A második félidő elején a Fradi emberelőnyben játszott, miután a 38. percben kiállították a korábbi fradistát, Vécsei Bálintot. Azonban a lendület hiányzott az első tizenöt perc elsöprő akcióitól. A Paks hősiesen védekezett, és a 72. percben Böde Dániel pályára lépése újraírta az esélyeket. A Fradi szuszakolta az ellenfelét, de a Paks védekezése kifogástalan maradt.

A hosszabbításban a Paks lendületes játékkal kezdett, és a 99. percben Papp Kristóf fejese után megszerezték a vezetést. A 122. percben Haraszti Ádám üres kapuba helyezett góljával pedig megpecsételődött a Fradi sorsa, 19 év elteltével először elbukott egy kupadöntőt.

A Paks színeiben a mérkőzésre benevezett játékosok aranybetűkkel írták be nevüket a klub történetébe. A Fradi a második félidő elején bemutatott visszafogott játékát később bánhatta, amikor emberelőnyben nem tudtak élni a helyzeteikkel, ráadásul a 76. percben az FTC-ből is kiállították Abenát.

Tavaly a Zalaegerszeg, most a Paks váltotta aranyéremre történelme második kupadöntőjét, ezzel pedig a 20. csapat lett, amely magasba emelhette az MK-győztesnek járó trófeát az elmúlt 114 évben. A csak magyar játékosokból álló Paks története legnagyobb sikerét érte el, eddig két bajnoki ezüstérme volt.

MAGYAR KUPA-DÖNTŌ
Paksi FC–Ferencvárosi TC 2–0 (0–0, 0–0, 1–0)
Puskás Aréna, 51 ezer néző. Vezette: Berke Balázs

PAKS: Szappanos – Vas G., Kinyik, Lenzsér, Szabó J. – Osváth, Vécsei B., Papp K., Windecker (Szabó B. 86., Mezei Sz. 120.) – Könyves N. (Balogh B. a szünetben, Haraszti Zs. 120+1.), Hahn (Böde 72.). Vezetőedző: Bognár György
FERENCVÁROS: Varga Á. – Botka, Abena, I. Cissé, Civic (Ramírez 91.) – Ben Romdhane (Kodro 56.), Abu Fani, Maiga (Loncar 59.) – Marquinhos (Zachariassen 83.), Varga B. (ifj. Lisztes K. 83., Szevikjan 100.), A. Traoré. Vezetőedző: Dejan Sztankovics
Gól: Papp K. (98.), Haraszti (122.)
Kiállítva: Vécsei (38.) ill. Abena (76. – második sárga lap után)
A mezőny legjobbja, Szappanos Péter 11-est is fogott.