Oroszország tervezett támadása és előrenyomulása a Szumi és Harkiv régiókban

Az ukrán katonai vezetők szerint Oroszország előrenyomulást tervez a Szumi régióban, amely Ukrajna északi részén helyezkedik el, Kijevtől mintegy 350 kilométerre északra.

Az ukrán vezérkar információi alapján a következő orosz támadás a Szumi térségében várható. A terület jelentősége abban rejlik, hogy Kijevtől mintegy 350 kilométerre északra, míg a Harkiv régiótól körülbelül 142 kilométerre nyugatra található, ahol az elmúlt napokban újabb orosz támadások történtek.

A Szumi régióhoz közeli határterületeken jelenleg kisebb orosz egységek tartózkodnak. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés vezetője szerint Oroszországnak már korábban is voltak tervei egy művelet végrehajtására ebben a régióban, de eddig nem adódott lehetőség ezeknek az akcióknak az aktív megvalósítására.

A múlt héten az orosz csapatok kisebb támadásokat indítottak Harkivtól északra, és bár Kijev elismerte, hogy nehéz a helyzet és néhány kisebb falut elveszítettek, az ukrán vezérkar szerint a védők tartják a vonalakat, és az oroszoknak nem sikerült azokat áttörni. Azonban a legfrissebb jelentések szerint az orosz csapatok már Volcsanszk külterületeit is elérték, és az első épületeket északon elfoglalták. Julian Röpcke, német OSINT-elemző szerint az ukrán ellenállás Volcsanszkban nem jelentős, és az oroszok szabadon mozoghatnak a település utcáin, csak tüzérségi és drónok általi támadásokkal szembesülnek. A BBC jelentése szerint az ukrán csapatok visszavonultak a Harkiv régió több falujából, köztük a Lukjancsi és Vovcsanszk térségéből, ahol a katonák heves tűz alá kerültek. Az ukrán vezérkar azonban bejelentette, hogy visszaverték az oroszok támadásait Vovcsanszk irányában, és „részben kiszorították az ellenséges erőket a városból”.

Elemzők szerint Moszkva célja ezekkel az akciókkal nem Ukrajna második legnagyobb városának, Harkivnak az elfoglalása, hanem az ukrán alakulatok elaprózása lehet. Az orosz-ukrán háború kiváltó okait illetően Putyin szerint Kínában értik csak igazán ezeket. Az oroszok jelenlétét tapasztalták a település északnyugati szektorában, illetve a várostól keletre a Tihe felé vezető utat is elfoglalták, ami a település két irányból történő bekerítésére utal.

Ezzel párhuzamosan Ukrajna is jelentős csapást mért az orosz erőkre, amikor éjszaka az ukrán fegyveres erők egy amerikai ATACMS rakétával lőtték a Krím-félszigeten található Belbek légibázist. Az esetről több videó is készült, amelyek alapján úgy tűnik, hogy az ukránok valószínűleg egy lőszer, vagy üzemanyag depót találtak telibe. Mind orosz, mind ukrán források megerősítették, hogy a támadást egy ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétával hajtották végre, amelyet az amerikaiak a múlt hónapban szállítottak először Ukrajnába. Az orosz média álláspontja szerint a rakétát még a levegőben megsemmisítette a légvédelem, de az amerikai műholdképekre hivatkozó ukránbarát OSINT oldalak szerint a légibázis déli részén csaptak fel a lángok.

Volodimir Zelenszkij elnök a harcok miatt lemondott minden közelgő külföldi utazást. Titkára, Szerhij Nyikityforov közölte, hogy az elnök „utasítást adott arra, hogy az elkövetkező napokra tervezett valamennyi nemzetközi eseményt halasszák el, és egyeztessék az új időpontokat”. Az oroszok az elmúlt napokban intenzíven támadták Harkiv megyét, és bár helyi léptékben kis területre sikerült betörniük, az ukrán közvéleményt meglepte, hogy a határzóna ilyen gyengén vagy egyáltalán nem volt megerősítve. Rácz András a 444-nek azt mondta, itt a „háború köde sűrűn gomolyog”, de annyit biztosan látni, hogy az oroszok korlátozott erőbevetéssel is érdemben be tudtak ékelődni az ukrán vonalakba. Zelenszkij ukrán elnök katonai vezetőkkel zajló szerdai tárgyalását követően azt mondta, újabb ukrán csapatokat vezényelnek Harkiv megyébe, amelynek feltehető céljai között szerepel egy pufferzóna létrehozása az orosz-ukrán határ mellett, illetve ukrán erők elvonása más frontokról.

Az orosz védelmi minisztérium legújabb jelentése szerint az orosz hadsereg elfoglalta Robotine települést, amely az orihivi szektorban található kistelepülés, és lényegében az egyetlen olyan falu volt, amelyet ebben a körzetben sikeresen szabadítottak fel az ukrán erők. Az orosz hadsereg támadást indított Zaporizzsja régióban is, azzal a céllal, hogy visszafoglalják azt a néhány települést, amelyet a 2023-as nagy nyári offenzívájuk során az ukrán erők sikeresen felszabadítottak. Az első hivatalos megerősítés az orosz védelmi minisztérium mai jelentése volt. Az ukrán hadsereg kedd este bejelentette, hogy az északi front egyes területein, Harkiv térségében vissza kell vonulnia, és mintegy hétezer embert evakuáltak a területről.