Brit hírszerzés: helyreállíthatatlan károkat okoznak az oroszok

A brit védelmi minisztérium napi ukrajnai háborús hírszerzési jelentése szerint az oroszok által okozott károk jelentős része a kulturális, történelmi és vallási örökséget érinti, és a helyreállításuk évtizedeket és milliárdokat igényelhet.

Az UNESCO kulturális javak fegyveres összeütközés esetén való védelméről szóló hágai egyezményének hetvenedik évfordulóján, 2024. május 14-én, a brit hírszerzés kiemelte, hogy Oroszország továbbra is bombázza az ukrán területeket, amelyekkel jelentős károkat okoz a kulturális, történelmi és vallási örökségben is.

A jelentés szerint 2024. május 2-án az ukrán kulturális és információs minisztérium arról számolt be, hogy az orosz invázió kezdete óta összesen 1987 kulturális intézmény veszett el, vagy szerzett sérüléseket. Továbbá, négy nappal később ugyanez a szerv közölte, hogy összesen 1062 kulturális örökségi értéket képviselő helyszín esett végleg vagy részlegesen áldozatául a harcoknak. Az UNESCO április 10-ig összesen 129 vallási hely károsodását ismerte el az országban.

Az UNESCO februári becslése alapján az oroszok az invázió kezdete óta összesen 3,5 milliárd dollárnyi károkat okoztak Ukrajna kulturális örökségében. A jelentés szerint a károk helyreállítására minimum 10 évre és 9 milliárd dollárra lenne szükség. A háborús összecsapások folytatásával azonban szinte biztos, hogy további veszteségek fogják érni az ukrajnai kulturális és történelmi örökséget.

A brit hírszerzés hangsúlyozza, hogy a háború során már eddig is számos olyan emlék semmisült meg végleg a harcok következtében, amelyeknek a helyreállítása lehetetlen.