Rendrakás a bulinegyedben: Orbán Viktor intézkedik

Orbán Viktor miniszterelnök két minisztert bízott meg azzal a feladattal, hogy egy hónapon belül kidolgozzák a Belső-Erzsébetváros közbiztonságának javítására vonatkozó stratégiát.

A Magyar Közlöny legutóbbi számában közzétett kormányrendelet alapján a kormány felmérte a Belső-Erzsébetváros közbiztonsági helyzetét, és arra a következtetésre jutott, hogy a helyzet kormányzati beavatkozást igényel, különös tekintettel a Gozsdu udvar és környékén tartott rendezvényekre. Ebben az összefüggésben Nagy Márton nemzetgazdasági minisztert arra kérték, hogy vizsgálja meg egy új rendőrőrs létesítésének lehetőségét a területen, míg Pintér Sándor belügyminiszter feladata a szükséges rendőri erő biztosítása a közbiztonság megerősítése érdekében. Mindkét miniszternek 2023. június 15-ig kell teljesítenie a rájuk bízott feladatokat.

Niedermüller Péter, a kerület polgármestere sajtótájékoztatón elmondta, hogy ezeket az intézkedéseket évek óta kérte, miközben érdemi választ nem kapott. Az utóbbi években, miközben egyre csökkent a rendőrségi jelenlét a kerületben, a bűncselekmények száma ezzel párhuzamosan nőtt. A polgármester bízik abban, hogy a mostani lépések nem csupán kampányfogások, és felajánlotta az önkormányzat segítségét három területen: az új rendőrőrsnek segítenek helyet találni, annak felújításában és fenntartásában is részt vállalnak, szolgálati lakásokat adnak a kerületben szolgáló rendőröknek, valamint folytatják a kamerarendszer modernizálását. Niedermüller Péter kifejtette, hogy a közelgő választásoknak köze lehet a kormány hirtelen megvilágosodásához, és sajnálatosnak tartja, hogy a közbiztonság javítására vonatkozó felismerésekre idáig kellett várni. A polgármester egyeztetést kezdeményezett a két miniszterrel, és felkérte az ingatlangazdálkodásért felelős önkormányzati cég vezetőjét, hogy vizsgálja meg, van-e olyan önkormányzati ingatlan, amely a rendőrőrs számára megfelelő lehet, és amennyiben van, azt ingyenesen felajánlják a rendőrség számára, sőt, a fenntartási költségekhez is hozzájárulnak.

A Király utca, Erzsébet körút, Rákóczi út és Károly körút által határolt terület, amelyet bulinegyedként ismerünk, már évek óta számos vitának az alapját képezi. A problémák közé tartozik a fenntarthatatlan turizmus és a külföldi turisták magatartása. Az erzsébetvárosi önkormányzat 2020-ban hozott intézkedéseket a helyzet javítására, például a szórakozóhelyek hajnali nyitvatartásának korlátozásával, és azóta már a vendéglátóegységek számát is szabályozza, amelyek egyidejűleg rendelkezhetnek ilyen engedéllyel. Mióta a 7. kerület Nagykörút és Deák tér közti részén kialakult az úgynevezett bulinegyed, a lakosok, a vendéglátósok és az önkormányzat között állandó a feszültség. A polgármester közleményében arról is írt, hogy a Bulinegyedben lévő vendéglátóhelyek működését olyan kritériumokkal szabályozták 2019 óta, amire korábban nem volt példa, emellett minden évben jelentős összegekkel támogatják a rendőröket is, de több rendőrt az önkormányzat nem tud kiállítani.