A Magyar Állami Operaház sztrájk miatt törölt előadásokat az Eiffel Műhelyházban

A Magyar Állami Operaház bejelentette, hogy a sztrájk következményeként kénytelen törölni az Eiffel Műhelyházban tervezett 2024/2025-ös Angol100 szezon összes előadását.

Az Operaház főigazgatója, Ókovács Szilveszter levélben tájékoztatta az érintetteket, hogy a sztrájk által előidézett változások és azok pénzügyi, valamint munkaszervezési következményei miatt szükségessé vált a program módosítása. Az érintett előadások egy része már értékesítésre került, de még nem kötöttek rájuk szerződést.

Az Eiffel Műhelyház Bánffy termében meghirdetett minden felnőtt közönségnek szóló opera- és balettelőadást, valamint a Lázár Ervin Program ifjúsági programjait is törlik, összesen 85 előadást. Kivételt képeznek a Nixon, A vágy villamosa című darabok, illetve a gyermekelőadások, opera és balett.

Az Operaház vállalta, hogy a törölt előadásokat legkésőbb a 2027/2028-as szezonban pótolják, ami azt jelenti, hogy bizonyos produkciók akár három évig is várhatnak a bemutatásra.

A sztrájkot követően az Operaház és az érdekképviseletek közötti megállapodás értelmében még zajlik a nyári előadások és a következő évad áttervezése. Az Operaház sajtóosztálya türelmet kért, és ígéretet tettek arra, hogy hamarosan tájékoztatják a sajtót a részletekről.

Márciusban az Operaház dolgozói sztrájkot hirdettek, béremelést és a kollektív szerződés betartását, valamint a társulati tagokkal szembeni tisztességes bánásmódot követelve. A vezetés és a dolgozókat képviselő szakszervezetek vezetői április végén jutottak megállapodásra.