Ezért viszi a pénzt Közép-Ázsiába az OTP

Üzbegisztán gazdasági és bankszektori fejlődése vonzza az OTP Csoportot, amely kihasználva a helyzetet, megvásárolt egy korábban állami tulajdonban lévő bankot, és ezzel új fejezetet nyitott a csoport történetében.

Közel egy évvel ezelőtt zárult le az üzbég Ipoteka Bank felvásárlása az OTP Bank által. A tranzakció során a pénzintézet 75 százalékát vásárolta meg, a fennmaradó részvények kiegyenlítése pedig 2026-ban várható.

Az üzbég piac különösen izgalmas a gazdasági függetlenedés 2017-es kezdete óta, és bár még sok a teendő, az OTP számára ez az első közép-ázsiai terjeszkedési lehetőség.

A pénzintézet átalakítása és az új működési rendszer kidolgozása folyamatban van, amelynek során az Ipoteka meg kell feleljen a bankcsoport központi elvárásainak.

Uralkodó állami dominancia

Az állami tulajdonban lévő nagybankok dominanciája jellemzi az üzbég pénzügyi szektort, de a nyitás óta szükség van a pénzintézeti kínálat bővítésére. Az állami tulajdon jelenlegi 67 százalékos részesedését 40 százalékra szeretnék csökkenteni, és a cél az „univerzális banki működés” felé való elmozdulás.

A lakossági szektorban a fintech alkalmazások terjedése mellett a hagyományos bankok uralják a hitelezési piacot.

A hazai '90-es évek

Az üzbég bankszektor átalakulása hasonlítható a magyar bankrendszer 1980-as, '90-es évekbeli újragondolásához. A technológiai fejlődés gyorsasága és a fogyasztói társadalom kialakulása jelentős változásokat hozott, amelyek az OTP számára kedvező piaci lehetőségeket teremtenek.

A lakossági hitelek aránya az összes banki hitelállományon belül öt év alatt megduplázódott, 2023-ra 32 százalékra nőtt.

Fiatal társadalom és készpénz?

A lakosság közel kétharmada 30 év alatti, mégis a készpénzhasználat jelentős. A magas hivatalos munkanélküliségi ráta és az informális foglalkoztatás, valamint a korrupció és az autokrata vezetés következményeként a lakosság jelentős része fizikai pénzt részesít előnyben.

Magyar pénztárcával kedvező

Az árak összehasonlítása során látható, hogy egyes élelmiszerek és italok jelentősen olcsóbbak Üzbegisztánban, mint Magyarországon.

Ezért vett Üzbegisztánban bankot az OTP

Az OTP Csoport üzbég tagja, az Ipoteka 2023-ban veszteséges volt, a vállalati hitelekhez kapcsolódó nagyobb leírások miatt. A lakossági szegmensben azonban az ügyfelek aktív tranzakciói és a dollár használatának növekedése pozitívumokat jeleznek. A vállalati szegmensben azonban további kihívások állnak a bank előtt.

Az OTP Csoport számára az üzbég piacra lépés hosszú távon nyereséges lehet, hasonlóan a korábbi magyarországi tapasztalatokhoz.