Novák Katalin meghívása az andalúziai lovasiskolába

Bár Novák Katalin, az exelnök lemondása óta eltűnt a nyilvánosság elől, a magyar kormányzat továbbra is tartja vele a kapcsolatot. Azonban nem világos, hogy hivatalos vagy magánúton látogatott-e a jerezi lóvásárra, és miért törölték a Facebookról a látogatásról készült képeket.

Andalúziában, Spanyolország déli részén található a világhírű Andalúziai Királyi Lovasiskola, amely a klasszikus lovasakadémiák között kiemelkedő szerepet tölt be, és a turizmusban is fontos szereplő. Évente több tízezer látogatót vonz a lovak bemutatója. Novák Katalin volt köztársasági elnök is megfordult itt, amit egy Facebookon közzétett fotó árult el. Ez volt az első alkalom, hogy lemondása óta bármi is kiderült a programjairól. A képeket a 24.hu szúrta ki, amelyeken Novák mellett Ignacio Rosales de Salamanca ezredes is feltűnt.

Novák Katalin lemondása óta gyakorlatilag eltűnt a nyilvánosság elől, és nem tett nyilatkozatokat. A lovasakadémián készült fotók eltűnése után több helyen is érdeklődtek a látogatás részletei felől, de sem a madridi nagykövetség, sem a Külgazdasági és Külügyminisztérium, sem Novák Katalin titkársága nem válaszolt a megkeresésekre. Az El Confidencial spanyol partnerünknek azonban sikerült megerősítenie, hogy a lovasakadémiára néha ismert emberek is ellátogatnak, és ha szükséges, találkozókra is van lehetőség. A lovasakadémia hivatalos közlése szerint Novák Katalint „a konzulátus kérésére” hívták meg, és a honvédelmi különmegbízottal való egyidejű jelenléte csak véletlen volt.

A Feria de Jerez, a spanyol település éves ünnepsége, minden évben május elején kerül megrendezésre, és minden jel szerint Novák Katalin is ezen az eseményen vett részt.

Novák Katalin a kegyelmi botrány után lemondott, és bár a Fidesz számára ez a botrány még mindig kellemetlen, a törvény szerint élete végéig jár neki fizetés, egészségügyi ellátás, autó, sofőr, és egy háromfős titkárság is, amelynek költségeit az Országgyűlés Hivatala állja. Novák lakást nem igényelt, de titkárságot igen, amely a Szabad György irodaházban kapott helyet. A titkárság tagjai mellett egy gazdasszonyt is igényelt, akiknek fizetéseit az Országgyűlés Hivatala tájékoztatása szerint biztosítják. A volt köztársasági elnökök életük végéig ugyanannyit keresnek, mint a mindenkori államfők: ez a házelnök tiszteletdíjának 1,1-szerese, jelenleg bruttó 5,2 millió forint havonta. Novák Katalin esetében a háromfős titkárság mellett térítésmentes egészségügyi ellátás és autó is megilleti, továbbá igényt tart egy gazdasszonyra is, havi bruttó 700 ezer forintért.