Menczer Tamás a KDNP-s képviselők kizárását várja a Néppártból

Menczer Tamás, a Fidesz kommunikációs vezetője szerint a Néppárt baloldali, háborúpárti irányvonalat képvisel, és várakozással tekint a "békepárti" KDNP-s képviselők, Hölvényi György és Juhász Hajnalka kizárása elé. Az ATV műsorában a politikus a jelenlegi kampány hiányzó pozitív üzeneteiről is beszélt, az ukrajnai háborúra utalva elmondta, hogy a helyzet egyre súlyosabbá válik, és a béke üzenete a legpozitívabb, amit közvetíteni lehet.

Menczer Tamás a műsorban kifejtette, hogy a francia elnök az atomfegyverekről már olyan természetességgel beszél, mintha csak egy pohár vízről vagy egy csésze kávéról lenne szó. Emellett említést tett az általános sorozás európai dimenzióban való megbeszéléséről, valamint arról, hogy a NATO-főtitkár minden fegyvert Ukrajnába küldene, még ha ez a NATO szabályainak megszegését is jelentené.

A beszélgetés során felmerült Borkai Zsolt neve is, aki korábban a Fidesz tagja volt. Menczer Tamás szerint Borkai Zsolttal kapcsolatban sok mindenben tévedtek, és ha ő lenne Borkai, valószínűleg szégyenében többé nem hagyná el lakását, nemhogy politikai pályára térne vissza.

A politikus szintén kitért Magyar Péterre, akit a Fidesz tagjai jól ismernek, és hasonlónak találnak Márki-Zay Péterhez. Menczer Tamás szerint Magyar Péter háborúpárti, baloldali, külföldről finanszírozott, és a Fidesznek le kell győznie.

Magyar Péter korábban kijelentette, hogy ő nem háborúpárti, és fontosnak tartja, hogy Magyarország és Európa kimaradjon a háborúból. Nem támogatja a fegyverek Magyarországon keresztüli szállítását, és szeretné, ha a nagyhatalmak mielőbb tárgyalóasztalhoz ülnének, hogy a vérontás véget érjen.

Török Gábor politikai elemző szerint a június 9-i választás súlyos mérföldkő lehet, és ha a Fidesz 45 százalék feletti eredményt ér el az EP-választáson, az azt jelentheti, hogy sikerült kezelni a Magyar Péter-jelenség rövid távú hatásait. A kegyelmi botrány miatt Orbán Viktornak be kellett szállnia a kampányba, ami stabilizálta a Fidesz belső helyzetét. Török Gábor szerint a Fidesz választási szlogenjei, mint „no gender, no war, no migration”, hatásosak lennének, ha nem lenne Magyar Péter, aki hasonló üzeneteket közvetít.

Török Gábor úgy látja, a DK-nak is van félnivalója Magyar Péter miatt, és a Tisza Párt megerősödése a Fidesznek sem jönne jól, mert új stratégiával kéne előállniuk. A Fővárosi Közgyűlésben is érdekes lehet a helyzet, ahol lehet egy erős Tisza Párt, egy vele hasonló nagyságú, a régi ellenzéki pártokból álló erő és a Fidesz.

A politológus szerint a Fideszen belül a februári kapkodáshoz viszonyítva láthatóan most nyugodtabbak a kedélyek, és egy jó eredménnyel stabilizálni tudja a helyzetét a kormánypárt. Török Gábor hozzátette, hogy a választás eredményének nagy a tétje, hiszen vannak olyan mérések, amelyek 40 százalék alá saccolják a Fidesz támogatottságát. Ha a párt 45 százalék alatt teljesít az EP-választásokon, az válságba taszíthatja a pártot. Februárban és március elején válságjeleket lehetett látni a Fideszben, de a kialakított narratíva, miszerint Magyar Péter a baloldalt szalámizza és neki árt, lenyugtatta a kedélyeket. Ha a választási eredmények is ezt igazolják, tehát 45 százalék fölött teljesítenek a kormánypártok, akkor ki lehet jelenteni, hogy a rövid távon jelentkező problémákat a Fidesz túlélte. Török Gábor azonban meglepődne, ha a Fidesz 45 százalék alá kerülne, és közben a Tisza Párt 25 százaléknál jobb eredményt érne el.